Σάββατο 05.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ

24.08.2017

Συμψηφισμό των επιστροφών τους, που περιμένουν από την εφορία, με τις οφειλές τους για τον ΕΝΦΙΑ θα δουν τις επόμενες μέρες πολλοί φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει και πάλι το σύστημα αυτό.

Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής φόρου, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς θα λάβουν έως τις 31 Αυγούστου το σημείωμα για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, που θα αναρτηθεί στο Taxisnet.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα φροντίσει για τον συμψηφισμό. Αρκετά πριν λήξει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα έχει γίνει ο συμψηφισμός των επιστροφών με τις οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση ζευγαριών στα οποία ο ΕΝΦΙΑ χρεώνεται σε άλλο σύζυγο από αυτόν που έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, ο συμψηφισμός δεν θα γίνει κεντρικά από την ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού στις εφορίες τους.

Στην περίπτωση που η επιστροφή φόρου υπερβαίνει τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ, η διαφορά θα κατατίθεται στον λογαριασμό του φορολογουμένου. Στην αντίθετη περίπτωση, αν η οφειλή υπερβαίνει την επιστροφή, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά, καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό στην εφορία.

Πηγή: kathimerini.gr