Δευτέρα 25.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο ναδίρ οι προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών το πρώτο τρίμηνο του 2018

20.04.2018

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η βελτίωση των προσδοκιών των καταναλωτών στην Ελλάδα, καθώς, μετά την επικράτηση αισιόδοξων προβλέψεων το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η απαισιοδοξία επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα σχετικά στοιχεία της GfK έρχονται να επιβεβαιώσουν την εικόνα που υπάρχει στο λιανεμπόριο από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εικόνα στασιμότητας των πωλήσεων, αφού οι καταναλωτές τηρούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στάση αναμονής για τις εξελίξεις στα πεδία της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την GfK, οι προσδοκίες για την κατάσταση της οικονομίας έπεσαν στις -20,6 μονάδες, υποχωρώντας κατά 8,4 μονάδες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2017. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι Ελληνες βρίσκονται στην προτελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών πάνω από τους Ιταλούς (σ.σ. το αρνητικό πρόσημο στις μονάδες δηλώνει ότι οι απαισιόδοξες απαντήσεις είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες).

Σε ό,τι αφορά πάντως τις προσδοκίες για το εισόδημά τους, οι Ελληνες καταναλωτές κρατούν σταθερά την τελευταία θέση με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά έξι μονάδες το α΄ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και να διαμορφώνεται στις -27,7 μονάδες. Υποχώρηση κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τα τέλη του 2017 σημείωσε και ο δείκτης πρόθεσης αγοράς και διαμορφώθηκε στις -23,6 μονάδες που αποτελεί και τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους καταναλωτές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία του δείκτη οικονομικού κλίματος που καταρτίζει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την Icap. Ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες από τις 154 το προηγούμενο τρίμηνο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι έξι στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους υποστηρίζουν ότι μετά το πέρας του μνημονίου θα πρέπει να υπάρξει ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ επτά στους δέκα πιστεύουν ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπιστεί μόνο κατά ένα μέρος στα επόμενα 1-2 χρόνια. Αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι, ενώ οι επιμέρους δείκτες βελτιώνονται, ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε πτώση στις 125 μονάδες έναντι 130 το προηγούμενο τρίμηνο. «Η διάθεση για επενδύσεις είναι αυξημένη, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το επιθυμητό επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης μεγάλων έργων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος της Xerox Hellas Β. Ραμπάτ.

Πηγή: kathimerini.gr