Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στην Καρδίτσα θα χτυπά για δέκα ημέρες η «καρδιά» του ερασιτεχνικού Θεάτρου

18.03.2015 /

Στο επίκεντρο του πανελλαδικού πολιτιστικού χάρτη θα βρίσκεται για ένα δεκαήμερο, από τις 20 έως τις 29 Μαρτίου, η Καρδίτσα, εκεί όπου για 31ησυνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του δήμου Καρδίτσας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας αλλά και τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 20 Μαρτίου με δύο σπουδαίους ερμηνευτές, τον Γιώργο Ανδρέου και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, συνοδεία του εξαιρετικού βιολιστή Στέλιου Γαργάλα. Θα ακολουθήσουν οκτώ παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων και πέντε τιμητικά αφιερώματα.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, με ώρα έναρξης στις 8.30μ.μ. ενώ η διοργάνωση θα αναμεταδίδεται καθημερινά ζωντανά μέσω του youtube από την ιστοσελίδα της Ε.Π.Σ.Κ. : www.enpolis.gr.
Επ’ αφορμή της έναρξης του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Για έναν «θεσμό εγνωσμένου κύρους που έχει μπει πλέον στον χάρτη των πολιτιστικών εκδηλώσεων της χώρας» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο φεστιβάλ γιατί οι ερασιτέχνες είναι εκείνοι που αποτελούν το ζωτικό κύτταρο των τεχνών αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμβάλουν σ’ αυτή τη δραστηριότητα, για τη μεγάλη βοήθειά τους στη διοργάνωση, γιατί για δέκα ημέρες οι καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου θα χτυπά στην Καρδίτσα. Καλούμε όλους τους Θεσσαλούς, μα πιο πολύ τους Καρδιτσιώτες να είναι κοντά. Γιατί όπως έλεγε ο Φρόιντ, η περίοδος της κρίσης προδιαθέτει για μία νέα οπτική και ο άνθρωπος αναγκάζεται να αντιμετωπίζει τη ζωή με μία νέα φιλοσοφία. Σίγουρα συγκαταλέγεται στη νέα φιλοσοφία ζωής, η τέχνη του θεάτρου» κατέληξε ο περιφεριάρχης.
Ο Β. ΤΣΙΑΚΟΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε: «το Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου είναι μία εκδήλωση και ένας θεσμός που έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια όχι μόνον της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας, αλλά έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνει κάθε χρόνο παρουσιάζει και καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του φεστιβάλ. Η περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις κύρος όπως είναι το Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να βρούμε πολλές από τις απαντήσεις που μας απασχολούν σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Ο Γ. ΚΩΤΣΟΣ
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «η Καρδίτσα για πολλοστή φορά καινοτομεί και πρωτοπορεί στον τομέα της ανάδειξης των εραστών της τέχνης, των εραστών του θεάτρου, των ερασιτεχνών που ασχολούνται με μεράκι, αγάπη και πάθος με αυτή την τέχνη που λέγεται θέατρο. Η Καρδίτσα γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν σημείο αναφοράς το θέατρο και τους φέρνει κοντά σ’ αυτή εδώ την πόλη, αναδεικνύοντας της χάρες και τις ομορφιές της. Επίσης, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, το Φεστιβάλ αναδεικνύει το πώς με ελάχιστα μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα».
Ο Φ. ΑΛΕΞΑΚΟΣ
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος τόνισε μεταξύ άλλων: «για δέκα ημέρες οτ ενδιαφέρον όλων των θεατρόφιλων θα στραφεί προς την Καρδίτσα. Αυτό γίνεται χάρη στις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και όλων των εθελοντών που στηρίζουν αυτό το θεσμό. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Εμείς καλούμε όλο τον κόσμο στο δημοτικό κινηματοθέατρο αυτό το δεκαήμερο, να αγκαλιάσει για μία ακόμη φορά το θεσμό, να παρακολουθήσουν αξιόλογες παραστάσεις και να συμβάλουν στην επιτυχία του Φεστιβάλ.
Ο Μ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Μανώλης Αλεξόπουλος, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Τα 31 χρόνια του Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας δεν είναι πολλά. Είναι απόδειξη με τον πιο βαρύ φόρο. Είναι η ζωή μας που δεν τα παρατά. Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας δύο μήνες τώρα εργάστηκε και διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 31ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Συμπαραστάτες η περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Καρδίτσας και η ΠΕΔ Θεσσαλίας τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω γιατί δεν λιγόστεψαν ούτε έναν πόντο τη σημαία του πολιτισμού. Αντιθέτως την ψήλωσαν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του 31ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας έχει ως εξής:
Παρασκευή 20 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
>Το Θέατρο «ΟΨΕΙΣ» και τα μέλη του Δημιουργικού Εργαστηρίου παρουσιάζουν μία «Performance» Σωματικού Θεάτρου εμπνευσμένη από την ατιτλοφόρητη ποιητική σύνθεση του Τάσου Λειβαδίτη. Σκηνοθεσία : Παύλος Βησσαρίου – Βασιλική Μακρή. Συμμετέχουν τα μέλη του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Θεάτρου «ΟΨΕΙΣ»
>Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί
>Συναυλία των Γιώργου Ανδρέου και Ρίτας Αντωνοπούλου
Σάββατο 21 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» με το έργο «2 ½ φόνοι και 1 buldog» των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου
> Τιμητικό Αφιέρωμα
Στην ηθοποιό Ρένη Πιττακή
Ομιλήτρια : Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγος
Κυριακή 22 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς με το έργο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα
Δευτέρα 23 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κορινθίων με το έργο «Πες πως είναι αύριο πες πως ήταν χθες» (5 μονόπρακτα σε κείμενα των : Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Σκούρτη, Π. Κοροβέση και Μ. Ποντίκα)

Τρίτη 24 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Καλλιτεχνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δ.Ε. Βοιών Μονεμβασίας Λακωνίας «Τέχνη χρω» με το έργο «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
> Τιμητικό Αφιέρωμα
Στην ηθοποιό Ελένη Ράντου
Ομιλητής : Βασίλης Κυρίτσης, σκηνοθέτης
Τετάρτη 25 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Π.Γ.Σ. «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Βέροιας με το έργο «Ο βάλτος είναι πάντα εκεί…» του Γιάννη Ταϊπλιάδη
> Τιμητικό Αφιέρωμα
Στην ηθοποιό Κάτια Γέρου
Ομιλητής : Κυριάκος Κατζουράκης, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ζωγράφος

Πέμπτη 26 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Τιμητικό Αφιέρωμα
Στον σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαίδη
Ομιλητής : Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος-ενδυματολόγος
> Διαγωνιστικό μέρος
Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης Αρκαδίας με το έργο «Ρώσικη Σαλάτα» (3 κωμικά μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ «Η επέτειος» – «Αρκούδα» – «Πρόταση γάμου»)
Παρασκευή 27 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Θεατρική Ομάδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με το έργο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή
Σάββατο 28 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα με το έργο «Γέρμα» του Φρ. Γκ. Λόρκα
> Τιμητικό Αφιέρωμα
Στην ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου
Ομιλητής : Δήμος Αβδελιώτης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, παραγωγός

Κυριακή 29 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.
> Σε Κόσμους … μουσικούς
Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Vin Doux
Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας
Σκηνοθεσία : Αντώνης Νικολάου
> Απονομή βραβείων
> Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί