Δευτέρα 27.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα υψηλά 3 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

11.01.2018

Την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014 παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε μετά δύο μήνες υποχώρησης στις 101 μονάδες από 98,4 τον Νοέμβριο.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε κατασκευές και υπηρεσίες και η πτώση του στο λιανικό εμπόριο αντισταθμίζονται από την άνοδο στη βιομηχανία και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας. Ειδικότερα στη βιομηχανία οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβάλλονται θετικά, όπως και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015. Η βελτίωση των προσδοκιών μετά ένα τρίμηνο σταθερότητας οφείλεται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η άνοδος του δείκτη αντανακλά και τη νέα, σημαντική, βελτίωση της πρόβλεψης για την ανεργία.

Πηγή: kathimerini.gr