Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σταϊκούρας: «Αφησαν επί μήνες ακέφαλες δύο συστημικές τράπεζες»

11.11.2016

Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στους πιστωτές, για την εκκρεμότητα στις διοικήσεις δύο συστημικών τραπεζών επιρρίπτει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρώην υπουργός επικρίνει την κυβέρνηση διότι με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση που χρειάστηκε λόγω της καταστροφικής πολιτικής της, οι θεσμοί έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος και καλεί όλους τους εμπλεκομένους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες που πλήττουν την εμπιστοσύνη στα πιστωτικά ιδρύματα. «Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, είχε αναδείξει τους κινδύνους που προέκυπταν σε ιδιοκτησιακό, επιχειρησιακό, λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο, από την τελευταία, αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ανακεφαλαιοποίηση που οφείλεται στην τεράστια ζημία που επέφερε στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συνέπεια αυτής είναι ο ρόλος του ελληνικού Δημοσίου στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα να έχει αποδυναμωθεί, αφού το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 20% από 60%. Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αποδίδει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους θεσμούς για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Το αποτέλεσμα είναι δύο συστημικές τράπεζες να είναι ουσιαστικά “ακέφαλες” για πολλούς μήνες. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, όπως και οι θεσμοί, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει, και τα οποία συντηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οφείλουν να δώσουν, ταχύτατα, τη βέλτιστη λύση στη διοικητική εκκρεμότητα που παρατηρείται σε συστημικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Και να τεθούν οι βάσεις ώστε, μαζί με την αλλαγή πολιτικής, να επιστρέψουν καταθέσεις και να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”» καταλήγει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: kathimerini.gr