Τρίτη 29.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές λόγω των εκλογών, λέει ο ΣΕΒ

12.02.2019

Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 κρατούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές, τονίζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του, που κυκλοφόρησε χθες.

Οπως επισημαίνει, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Κατά τον ΣΕΒ, η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο αυξάνει τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Ναι μεν υπάρχει άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία ευνοεί τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο, αλλά δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Μάλιστα, σημειώνει ότι η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνδέεται έως ένα βαθμό με τις προσδοκίες που δημιουργούν οι προεκλογικές παροχές.

Οχι σε εφησυχασμό

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι η συγκυρία, παρότι δείχνει θετική, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντιθέτως, επιβάλλει την άμεση αντιμετώπιση προκλήσεων όπως του ζητήματος των κόκκινων δανείων, της πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων που ενδεχομένως θα προκύψουν λόγω προεκλογικών παροχών και επικείμενων δικαστικών αποφάσεων για την ανατροπή των περικοπών στις συντάξεις.

Επίσης, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι υπάρχουν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών. Αυτό επιβάλλεται, σημειώνει, όχι μόνο για τη μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού, αλλά και λόγω των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Κατώτατος μισθός

Τέλος, ο ΣΕΒ αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου, σημειώνοντας ότι απαιτείται η λήψη μέτρων ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση.

Μάλιστα, υποδεικνύει ως κατάλληλα μέτρα τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και των εισφορών, καθώς επίσης και τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Πηγή: kathimerini.gr