Τετάρτη 21.04.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σειρά αιτημάτων για τους εργαζόμενους στην Υγεία

17.03.2020 /

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Υγείας)

 Οι εξελίξεις με την επιδημία του κορονοϊού αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας

Συνάδελφοι, συναδέλφοισες

Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και σε ατομικά μέσα προστασίας.

Ήδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Β.Α.Ε. στο δημόσιο, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας  υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ  υπάρχει “σύσταση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα”.

  • Στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, η ΝΔ πρόσθεσε τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο, που όχι μόνο διατηρεί τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας) αλλά προβλέπει τη σταδιακή τους αύξηση στα 70 έτη.
  • Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Σε πιθανή έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, η εντατικοποίηση θα χειροτερέψει, ιδίως όπου εκτεθούν υγειονομικοί – ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ιδιαίτερα σε ατομικά μέσα προστασίας – και χρειασθεί να τεθούν σε απομόνωση.

  • Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κορονοϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.
  • Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Ζητάμε να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
  • Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Β.Α.Ε. ΟΛΟΙ όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Να γίνει άμεσα προμήθεια – με ευθύνη του υπουργείου υγείας – των αναγκαίων υλικών και ατομικών μέσω προστασίας.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας, Λοιμωξιολόγος και να στελεχωθούν τα τμήματα Λοιμώξεων με Νοσηλευτικό προσωπικό και όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καλυφθούν όλος οι κενές οργανικούς θέσεις του Νοσοκομείου. Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός στο Γ. Νοσοκομείο που να καλύπτει όλες τις κενές θέσεις και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.