Δευτέρα 16.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σανίδα σωτηρίας στο πρώην ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ αναζητεί το ΕΦΚΑ

11.01.2017


Ανάσα στον ΕΦΚΑ θα δώσουν και τα έσοδα του ΙΚΑ. Το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα του Ιδρύματος βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ.

Σανίδα σωτηρίας στα έσοδα του πρώην ΙΚΑ αλλά και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας, καθώς είναι ορατός και εγνωσμένος ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξαιτίας της υπέρογκης ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Στη φαρέτρα του υπουργείου μπαίνουν οι εκτιμήσεις για έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, οι αυξημένες καταβολές εισφορών από τον τομέα της μισθωτής απασχόλησης αλλά και η επανένταξη στο σύστημα των περίπου 350.000 ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν εκπλήρωναν λόγω αδυναμίας τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών και επιβολής των προστίμων στο ποσό που υπολείπεται κάθε φορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στον προϋπολογισμό του 2017, αν και προβλέπονται αυξημένα έσοδα από εισφορές της τάξης του 1,371 δισ. ευρώ, αναγνωρίζεται ότι μόλις τα 49 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ανατροπές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, ενώ άλλα 92,7 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών στους αγρότες.

Η πλειονότητα των αυξημένων εσόδων προέρχεται από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων που θα καταβάλλονται πλέον στον ΕΦΚΑ και την υποχρέωση του Δημοσίου να πληρώνει εισφορές ως εργοδότης.

Μάλιστα, το τρέχον έτος, το Δημόσιο θα καταβάλει μόλις 311 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εργοδοτικές του εισφορές, ήτοι 3,33% και όχι 13,33% όπως οι υπόλοιποι εργοδότες.

Προεξοφλώντας, λοιπόν, χαμηλά έσοδα από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων (είτε γιατί θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε γιατί η αύξηση των εισφορών για αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα οδηγήσει σε γιγάντωση της εισφοροδιαφυγής), το υπουργείο Εργασίας στηρίζει τις ελπίδες του στα έσοδα του πρώην ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Ενθαρρυντικά σημάδια

Ηδη, τα σημάδια από το κλείσιμο του 2016 είναι άκρως ενθαρρυντικά. Τον Δεκέμβριο τα έσοδα του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 108 εκατ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες, κατά μέσον όρο, οι εισπράξεις ανέρχονταν κατά 80 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2016 εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΚΕΑΟ από τις ρυθμίσεις και τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, αισθητά υψηλότερα από τα 760 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί και κατά το τρέχον έτος, με συνέπεια τα έσοδα να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Ανάσα στον ΕΦΚΑ αναμένεται να δώσουν και τα έσοδα του ΙΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα του Ιδρύματος βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4,77% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2015. Μάλιστα, σχεδόν το 1/3 από την «υπεραπόδοση» εσόδων οφείλεται στη δράση του ΚΕΑΟ, την αύξηση των ελέγχων κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες με σημαντικούς τζίρους, καθώς και στο γεγονός ότι, λόγω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, πολλοί εργοδότες έσπευσαν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

Την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του ΕΦΚΑ, που, βάσει του τελικού προϋπολογισμού, εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, τελικά θα πέσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε άλλωστε ότι τουλάχιστον τα 350 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν το 2017 από τα διαθέσιμα του υπερταμείου.

Πηγή: kathimerini.gr