Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ρέγκλινγκ: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

13.06.2018

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για να μην την τιμωρήσουν οι αγορές έστειλε από την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στο δείπνο για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως «η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές στην περίπτωση της Ελλάδας. Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, εξαιτίας παραγόντων πέραν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης, επέδρασε αρνητικά στα ελληνικά σπρεντ. Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι μια διαρκής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, παράμετρος χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσο μάλλον να τις διατηρήσει», είπε.

Επίσης, σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται πάρα πολύ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Θα ήταν προτιμότερο αν εστιάζαμε πρωτίστως στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, δεδομένου ότι είναι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες εντέλει θα πείσουν τους επενδυτές».

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη μορφή αυτού του πακέτου μέτρων και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα».

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο, είπε ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σοφία για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι θα ήταν «κοντόφθαλμο» να μη συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr