Κυριακή 27.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις του Δημοσίου

16.02.2017

Ο υπολογισμός της κύριας και της ανταποδοτικής σύνταξης, για τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εξέδωσαν την Τετάρτη τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται και παραδείγματα με τις μειώσεις που θα προκύψουν όταν εκδοθούν οι νέες συντάξεις βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για το σκέλος της ανταποδοτικής σύνταξης, δηλαδή το μέρος εκείνο των συντάξιμων αποδοχών που προκύπτει από τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Σημειώνεται ότι, όπως ισχύει και για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, η εγκύκλιος σημειώνει ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13.5.2016 και μετά, αφού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα από την ΕΛΣΤΑΤ η «ετήσια μεταβολή μισθών». Γι’ αυτό, τονίζεται ότι θα ακολουθήσουν «νέες οδηγίες», όταν προσδιοριστεί επίσημα η συγκεκριμένη παράμετρος.

Ακόμη, ειδική μνεία γίνεται για τη διαδικασία που διέπει τις περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης. Σημειώνεται ότι τα πλασματικά έτη συνυπολογίζονται στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, μόνο εάν η αίτηση εξαγοράς έχει γίνει από το 2002 και μετά.

Επίσης, για αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών που θα υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά ισχύουν τα αυξημένα ποσοστά ασφάλισης για εργαζόμενους και εργοδότες, όπως αυτά θεσπίστηκαν. Επομένως, για φέτος ισχύει εξαγορά πλασματικών ετών με ποσοστό ασφάλισης 6,67% για τις εισφορές εργαζομένου, συν 13,33% για τις εισφορές εργοδότη.

Αποσαφηνίζεται ακόμη ποιο ποσό συνεχίζει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά» για συντάξεις που θα αφορούν στο χρονικό διάστημα από 13.5.2016 έως 31.12.2016 και για το 2017 και για το 2018. Στην πρώτη περίπτωση, εάν υπάρχει διαφορά με τον νέο τρόπο υπολογισμού άνω του 20%, σε σχέση με τον παλιό, το ήμισυ αυτής συνεχίζει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά».

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν το 2017, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 1/3 και για το 2018, στο 1/4.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Πηγή: kathimerini.gr