Δευτέρα 11.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρόταση Λαϊκής Συσπείρωσης για στήριξη των αγροτών

15.04.2020

Πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού

Κύριε περιφερειάρχη

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, σας καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με την λήψη μέτρων, τόσο από την πλευρά της περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και με την διεκδίκηση γενικότερων μέτρων από την κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι η λήψη αυτών των μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για την εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας για το λαό μας, αφού η έξαρση της πανδημίας του κορωνοιού, συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής ευπαθών προϊόντων, όπως τα θερμοκηπιακά και μη, κηπευτικά. Η μείωση της κατανάλωσης, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί και ισχύουν για τις λαϊκές αγορές και τον επισιτιστικό κλάδο, έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφάται σημαντικό μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα των πρώιμων κηπευτικών και να οδηγείται σε χωματερές ή σε καταστροφή στο χωράφι. Επίσης μεγάλες ποσότητες φρούτων παραμένουν αδιάθετα στα ψυγεία (π.χ. μήλα, αχλάδια), αλλά και οινοποιητικά προϊόντα (κρασί, τσίπουρο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την επιβίωσή τους. Οι περιορισμένες, σε σχέση με την παραγωγή ποσότητες που απορροφούνται, πληρώνονται σε τιμές κόστους.

Μεγάλα επίσης είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, τόσο σε ότι αφορά στο γάλα όσο και στο κρέας. Οι μεγαλέμποροι κρέατος, μπροστά και στα μέτρα που έχουν επιβληθεί ενόψει του Πάσχα, αγοράζουν τα αμνοερίφια σε εξευτελιστικές τιμές (κάτω από 4 ευρώ το κιλό ενώ το κόστος ξεπερνά τα 5 ευρώ), αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής, ενώ διάφορες αφορμές βρίσκουν και οι μεγαλοβιομήχανοι της τυροκομίας για να ρίξουν την τιμή με την οποία αγοράζουν το νωπό γάλα.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων, των μεγαλοεξαγωγέων και των μεγαλοβιομήχανων, που εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση (π.χ. η ντομάτα απ’ το χωράφι πουλιέται 20 λεπτά, ενώ στο σούπερ μάρκετ πάνω από 1,5 ευρώ), δεν αντιμετωπίζονται από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Αυτά όχι μόνο δεν αμβλύνουν κανένα από τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά στηρίζουν ανοιχτά τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Oι διάφοροι χονδρέμποροι, εκκοκκιστές, ποτοβιομήχανοι, βιομήχανοι του παγωτού και τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας απολαμβάνουν μέτρα στήριξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Oι διάφοροι χονδρέμποροι, εκκοκκιστές, ποτοβιομήχανοι, βιομήχανοι του παγωτού και τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας απολαμβάνουν μέτρα στήριξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς και επιβίωσής τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της.

Γι’ αυτό οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, σας ζητάμε:

 Α).  Να διεκδικήσετε από την κυβέρνηση την διοχέτευση, με κρατική ευθύνη, της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, φρούτων, οινοποιητικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Την απαγόρευση των εισαγωγών αμνοεριφίων και αυγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Την απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και την δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να παρέμβει άμεσα, ώστε ένα μέρος της παραγωγής που πετιέται, σαπίζει στο χωράφι ή το παίρνουν οι μεγαλέμποροι πάμφθηνα, να διατεθεί σε ιδρύματα, σε ειδικές ομάδες συμπολιτών (άνεργοι, Ρομά, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους αυτό το διάστημα), και έτσι να στηριχθούν και οι μικροπαραγωγοί, ώστε αύριο να είναι πάλι στο χωράφι, να στηριχτεί το ζωικό κεφάλαιο τους.

 Β).  Να ενταχθούν στο βοήθημα των 800€ και να υπάρχει κάλυψη για την απώλεια εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των παραγωγών λαϊκών αγορών.  Ειδικά για τους παραγωγούς λαικών αγορών, να δοθεί άδεια μετακίνησης και μεταφοράς των προϊόντων τους ανάμεσα στους νομούς και στις περιφέρειες. Να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει (στην Καρδίτσα εδώ και 1 μήνα), όχι με βάση την κατεύθυνση του Ε0ΔΥ, άλλα με πρωτοβουλία δημάρχων, με αποτέλεσμα οι μικροπαραγωγοί να χάνουν ένα εισόδημα που είχαν και να ανεβαίνει η τιμή των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Φυσικά τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 Γ).  Την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, όπως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, την αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Επίσης την καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, να δοθούν άτοκα δάνεια, την κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, την μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και την χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Την απαραίτητη παράταση, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη των δομών του Υπουργείου υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.»

Τέλος για τους εργάτες γης, που είναι αναγκαίοι για το μάζεμα της παραγωγής και τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, πρέπει να εξασφαλισθούν η μετακίνησή τους και η διαμονή τους σε κατάλληλα καταλύματα και με ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και να τηρούνται όλα τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά τους, καθώς και όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Μπακάση Βασιλική
  3. Νάνος Αποστόλης
  4. Γκαραλιάκος Ζήσης

 

[fbcomments]