Πέμπτη 26.11.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προπηλάκισαν ελεγκτές της εφορίας σε ταβέρνα στην Κρήτη

23.08.2017

Αλλο ένα επεισόδιο προπηλακισμού ελεγκτών της εφορίας σημειώθηκε προχθές σε εστιατόριο έξω από το Ηράκλειο.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, μόλις διαπίστωσε την ιδιότητα των ελεγκτών, άρχισε να φωνάζει και να εκτοξεύει απειλές, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι εφοριακοί αποχώρησαν και επέστρεψαν συνοδευόμενοι από την Αστυνομία.

Ο ιδιοκτήτης παραπέμπεται για άρνηση ελέγχου και αντιμετωπίζει ποινή «λουκέτου» στο κατάστημά του από 5 ημέρες έως 1 μήνα, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ. Η απόφαση θα ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για το πολλοστό κρούσμα άσκησης ή απειλής άσκησης βίας κατά των ελεγκτών της εφορίας κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, με κάποια άλλα να έχουν φτάσει σε ακραίο σημείο. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό, την προηγούμενη εβδομάδα, σε κατάστημα πώλησης παγωτών στην Αγριά του Βόλου. Εκεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έφτασε στο σημείο να πυροβολήσει στον αέρα, όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν είχε κόψει τέσσερις αποδείξεις και βεβαίωσαν πρόστιμο στη σύζυγό του. Αλλα περιστατικά αφορούν τον ξυλοδαρμό εφοριακού στην Πάτμο και μάλιστα από επιχειρηματία που δεν ήταν καν ελεγχόμενος, την εξύβριση κλιμακίου ελεγκτών από ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Σάμο και τον τραυματισμός εφοριακού στη ΔΟΥ Χανίων (όχι κατά τη διάρκεια ελέγχου).

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στους αρμόδιους υπουργούς σχέδιο διάταξης για την αυστηροποίηση της διαδικασίας και των ποινών όσων στρέφονται κατά των ελεγκτών, κατά τη διάρκεια άσκησης του καθήκοντός τους.

Ηδη έχει συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ η διάταξη θα χρειαστεί ενδεχομένως να εγκριθεί και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Ο κ. Πιτσιλής βρισκόταν χθες για υπηρεσιακή επίσκεψη στη Ρόδο και προχθές στην Κω, όπου συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές. Εκπρόσωποι των τελευταίων εξέφρασαν δυσαρέσκεια, επειδή θεωρούν ότι τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί άδικα από τον Τύπο ως τόποι άνθησης της φοροδιαφυγής. Επίσης, μετέφεραν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται τη νησιωτικότητα της Ελλάδας. Τέλος, υποστήριξαν ότι οι δημόσιες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή είναι περιορισμένες και δεν ανταποκρίνονται στη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr