Σάββατο 06.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προβάδισμα του “ναι” στην Τουρκία

16.04.2017
Αγκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που θα κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία. Θα καταμετρηθούν και τα ψηφοδέλτια χωρίς επίσημη σφραγίδα, ανακοίνωσε η Επιτροπή Εκλογών, προκαλώντας αντιδράσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν υψηλό προβάδισμα στο «ναι». Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00.

Σύμφωνα με το NTV, με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 63%.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι θα καταμετρηθούν κανονικά και τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε φακέλους χωρίς την επίσημη σφραγίδα. Η απόφαση προκαλεί προβληματισμό, για το ενδεχόμενο νοθείας.

Ήδη, η αντιπολίτευση αντέδρασε στην απόφαση της Επιτροπής Εκλογών, κάνοντας λόγο για πρόβλημα νομιμότητας.

Οι κάλπες του τουρκικού δημοψηφίσματος έκλεισαν στις 17:00. Στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι κάλπες του δημοψηφίσματος έκλεισαν μία ώρα νωρίτερα, στις 16:00, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σε κάποια εκλογικά τμήματα που υπήρχε ακόμη κόσμος, η διαδικασία συνεχίστηκε και μετά τις 17:00, έως ότου ψηφίσουν και εκείνοι που περίμεναν στην ουρά.

Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00.

Τα περίπου 55,3 εκατομμμύρια πολίτες έχουν πλέον αποφασίσει για τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία, απαντώντας «ναι» ή «όχι» στην προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε «ενός ανδρός αρχή».

Αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν το αποτέλεσμα οριακό -με το «ναι» να έχει μικρό προβάδισμα-, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, τόνισε ότι κρίνεται το μέλλον της χώρας, εντός και εκτός…

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή.