Πέμπτη 29.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πολιτική κηδεία έγινε σε κυλικείο κι όχι στο Δημοτικό Νεκροταφείο επειδή αρνήθηκε ο ιερέας

05.09.2022 /

Πολιτική κηδεία αντί να γίνει στο Δημοτικό Νεκροταφείο στο Αίγιο έγινε στο κυλικείο μετά από άρνηση του ιερέα. Όπως είναι φυσικό, οι αντιδράσεις συγγενών και πολιτών είναι μεγάλες, ενώ ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος «άδειασε» τον ιερέα.

Η πολιτική κηδεία έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά όχι όπως επιθυμούσαν οι οικείοι της νεκρής γυναίκας. Όπως αναφέρει το pelop.gr, επρόκειτο για τη σύζυγο του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σ. Κοίλια, με τον τελευταίο να βρίσκεται, ξαφνικά, μπροστά σε μία απρόσμενη εξέλιξη.

Τι ακριβώς συνέβη

Η οικογένεια Κοίλια ενημερώθηκε, την τελευταία στιγμή, ότι η πολιτική κηδεία δεν μπορεί να γίνει στον προαύλιο χώρο του Νεκροταφείου, δίπλα από τον μικρό ναό των Αγίων Πάντων, αφού ο ιερέας το αρνήθηκε.

Χωρίς να προκληθεί κάποιο «επεισόδιο», έτσι κι έγινε, με τους 200 περίπου φίλους και συγγενείς της οικογένειας να μένουν άναυδοι όταν πια ενημερώθηκαν ότι η πολιτική κηδεία… θα γίνει στο δημοτικό κυλικείο, ακριβώς έξω από το κοιμητήριο, στο οποίο είθισται να προσφέρεται καφές μετά από κηδείες.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε εντός του κυλικείου, με τη δυσφορία της οικογένειας εμφανή μεν, αλλά «πνιγμένη» στον πόνο για την απώλεια του μέλους της, απέφυγε κάθε σχόλιο.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν

Μετά την κηδεία, οι συγγενείς και οι φίλοι στράφηκαν κατά του ιερέα, της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά εμμέσως και κατά του Δήμου Αιγιάλειας αφού το κοιμητήριο και η λειτουργία του είναι αρμοδιότητά του.

«Πρέπει να ντρέπεται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, που είπε «όχι» σε ένα αυτονόητο αίτημα. Το «όχι» του αποτελεί και προσβολή στην θανούσα. Γνωρίζω ότι στο κοντινό παρελθόν έχουν γίνει πολιτικές κηδείες στο προαύλιο, μέσα στο νεκροταφείο. Γιατί αυτή η εξαίρεση;» αναρωτήθηκε, δημόσια, ο παριστάμενος πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, αναζητώντας απαντήσεις από Μητρόπολη και Δήμο.

Με δεδομένο ότι το Νεκροταφείο Αιγίου είναι Δημοτικό και άπαντες οι δημότες πληρώνουν ανάλογα τέλη, ο κ. Χρυσανθόπουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει «να μην επαναληφθεί το ατόπημα», παρακαλώντας τον δήμαρχο να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση πολιτικών κηδειών εντός κι έτσι θα εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των νεκρών.

Τι απάντησε ο Δήμος

Η δημοτική αρχή, χθες βράδυ, διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ αίτημα πολιτικής κηδείας και σε ανάλογη περίπτωση, μετά από συνεργασία με εμπλεκόμενους, ικανοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου υπάρχει ιδιαίτερος χώρος (απέναντι από την εκκλησία) για πολιτικές κηδείες σε μεγάλη συχνότητα.