Παρασκευή 04.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ποια σημάδια αποκαλύπτουν πότε κάποιος μπορεί να λέει ψέματα

15.08.2018

Σε κανέναν δεν αρέσει το ψέμα. Πολύ περισσότερο, να του λένε ψέματα. Και είναι εκείνες οι φορές, που έχουμε κάποιον απέναντί μας και δεν ξέρουμε, αν μας λέει αλήθεια ή όχι. Και σκεφτόμαστε, γιατί να μην υπάρχει το κόλπο με τη μύτη του Πινόκιο, να μεγαλώνει σε κάθε ψέμα.

Αλλά δεν χρειάζεστε τη μύτη για να «ξεσκεπάσετε» τον Πινόκιο, απέναντί σας. Μπορείτε να τον καταλάβετε εύκολα και με πολλούς τρόπους. Ιδού, κάποιοι από αυτούς:

Σας κοιτάει έντονα στα μάτια

Μια τεράστια ένδειξη ότι κάποιος σας λέει ψέματα, είναι ότι σας κοιτάζει έντονα. Σύμφωνα με τον αναλυτή συμπεριφοράς, dr. Lillian Glass και το βιβλίο της, «The Body Language of Liars», αυτό που συμβαίνει συνήθως με τους ψεύτες είναι ότι έρχονται σε επαφή με τα μάτια. Κι αυτό διότι, αισθάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο «ελέγχουν και χειραγωγούν» τους άλλους. Οι ερασιτέχνες, πάλι, ψεύτες αποφεύγουν να σας κοιτάνε στα μάτια, φοβούμενοι ότι θα τους καταλάβετε.

Καλύπτουν το στόμα τους

Για κάποιο λόγο, όταν οι άνθρωποι λένε κάποιο ψέμα, καλύπτουν το στόμα τους. Κι αυτό είναι περίεργο, διότι κατά μία έννοια, εφιστούν την προσοχή στο μέρος από βγαίνει το ψέμα. Αλλά αυτό είναι που κάνουν. Σύμφωνα με το Glass, όταν οι ενήλικες καλύπτουν το στόμα τους, σημαίνει ότι δεν αποκαλύπτουν τα πάντα και κυριολεκτικά «κλείνουν την επικοινωνία». Ή, με άλλα λόγια, προσπαθούν να κρύψουν κάτι. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε μία τέτοια κίνηση, υποψιαστείτε.

Ελεύθερες κινήσεις του κεφαλιού

Όταν κάποιος κουνάει το κεφάλι του ταυτόχρονα με όταν μιλάει, μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό που λέει. Ωστόσο, αν το κούνημα έρθει μετά, ίσως απλώς βρίσκεστε μπροστά σε έναν ψεύτη.

Κοιτάξτε τα πόδια τους

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ψυχολογίας, οι ψεύτες τείνουν να δείχνουν τα πόδια τους προς την πόρτα ή την πλησιέστερη διαθέσιμη έξοδο, όταν λένε κάποιο ψέμα. Αυτό σημαίνει μια φυσική και ψυχολογική επιθυμία για μια βιαστική διαφυγή.

Βήχουν ή ξεροκαταπίνουν

Σύμφωνα με τους πρώην πράκτορες της CIA, Michael Floyd και Susan Carnicero, οι ψεύτες καθαρίζουν τους λαιμούς τους πριν πουν το ψέμα. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να έχουν άγχος ή να τους βγαίνει ως μία φυσιολογική αντίδραση.

Πολλές πληροφορίες

Σας συμβαίνει να κάνετε σε κάποιον μία συγκεκριμένη ερώτηση και να σας δίνει περισσότερες πληροφορίες από ό, τι ζητήσατε; Είναι επειδή δεν σας δίνει την πλήρη αλήθεια. Με κάποιο τρόπο, ελπίζουν ότι «βομβαρδίζοντας» τον άλλον με πολλές και άχρηστες πληροφορίες, θα τον αποπροσανατολίσει και στο τέλος θα ξεχάσει την ερώτηση, που του έκανε. Έτσι, να ξέρετε την επόμενη φορά, που δεν θα παίρνετε ευθεία απάντηση, θα πρέπει να ετοιμαστείτε για το ψέμα, που θα έρθει.

Παύσεις και καθυστερήσεις στην απάντηση

Δεν είναι μόνο πόσο λένε, είναι πόσο γρήγορα το λένε. Ως επί το πλείστον, αν κάποιος λέει την αλήθεια, πρόκειται να το πει γρήγορα και χωρίς δισταγμό. Εάν, όμως, κρύβουν κάτι, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν, αφού έχουν να επεξεργαστούν το ψέμα.

Πηγή: newsbeast.gr