Πέμπτη 29.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις πλημμύρες

11.04.2020 /

Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών  στο Νομό Τρικάλων καθώς και ουσιαστικά μέτρα υποδομής ζητά το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά στην Ερώτηση αναφέρουν :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Για τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στο Ν. Τρικάλων και στο Δήμο Φαρκαδόνας.

 

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι αγρότες παραγωγοί του Ν. Τρικάλων σε καλλιέργειες σιτηρών- μηδικής- καλαμποκιού- κηπευτικά- μποστανοειδή, αλλά και σε χωράφια που ήταν έτοιμα (οργωμένα) για σπορά. Για ακόμη μια φορά στα Δ.Δ του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν πλημμυρίσει από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, που δέχεται σχεδόν όλα τα νερά των ποταμών της Δυτικής Θεσσαλίας, πάνω από 30.000 στρέμματα.

Οι μεγάλες καταστροφές έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες παραγωγούς που βρίσκονται στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, αβοήθητοι από την πλευρά της πολιτείας βλέποντας να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους.

Η απουσία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών-εγγειοβελτιωτικών & αποστραγγιστικών έργων υποδομής, όπως και η έλλειψη καθαρισμού ποταμών ρεμάτων και καναλιών που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν καιρικά φαινόμενα και που θα προστατεύουν τις καλλιέργειες των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και έργων υποδομής που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά στο Νομό Τρικάλων και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλία.

Αναδεικνύονται επίσης οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για :

  • Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων ανιπλημμυρικών- εγγειοβελτιωτικών- αποστραγγιστικών έργων υποδομής που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά των έργων υποδομής που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδατικά αποθέματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ, να καλυφθούν στο 100% οι ζημιές με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θέτει μια σειρά εμπόδια για αυτό, δεν καλύπτει όλες τις αιτίες ζημιών και καταστροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος των ζημιών και καταστροφών.
  • Να υπάρξει τώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες καλλιεργητές για την κάλυψη δαπανών επανασποράς (για όργωμα-πετρέλαιο-σπόρια-λιπάσματα κλπ), και βιοποριστικών αναγκών τους.
  • Να γίνουν δωρεάν οι δηλώσεις αναγγελίας της ζημιάς των πληγέντων.
  • Να δοθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα από προηγούμενες ζημιές από προγράμματα και εξισωτικές αποζημιώσεις.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω