Παρασκευή 24.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση Αθ. Λιούτα για την τωρινή δράση της Κυβέρνησης

19.02.2019
“Η κυβέρνηση του Τσίπρα παραμένει επιβλαβής, έως την τελευταία στιγμή
Πολύ έντονο γίνεται το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να χάσει την επιστροφή κερδών από έκδοση ομολόγων, ύψους 1,2 δις, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Αιτία; Η ανεύθυνη καθυστέρηση της κυβέρνησης αυτής να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν αποδίδουν στους ιδιώτες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ολιγωρούν αναφορικά με κομβικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Οι πολιτικές αυτές είναι προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, πρόβλημα αποτελεί και η πρόταση της κυβέρνησης αυτής για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι περιορίζει κατά πολύ το εύρος όσων θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν. Αναφορικά με τη συμφωνία αυτή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εστιάζουν στο ότι δεν έχει γίνει αποφασιστική διάκριση, ανάμεσα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Για το ζήτημα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική συνάντηση που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για ακόμη μια φορά τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης μιας αποτελεσματικής ρύθμισης για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, της διάκρισης, ανάμεσα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και της επιβράβευσης των οφειλετών που είναι συνεπείς.
Για την ανάγκη της επιβράβευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μάλιστα την πρόταση για μια μείωση στο επιτόκιο, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για όσους οφειλέτες ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου την τελευταία τριετία.
Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας καθυστερεί, προστατεύει συμφέροντα και τελικά τοποθετεί το εθνικό ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού, σε κατώτερη θέση από αυτή που κατέχει η στρατηγική της πολιτικής του επιβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δε θα διαφύγει της ήττας που τον περιμένει στις επόμενες εκλογές.
Λιούτας Θανάσης”