Δευτέρα 06.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι Τρικαλινοί δάσκαλοι στη χθεσινή γενική συνέλευση του τοπικού Συλλόγου

08.06.2016

Μετρημένοι στα δάχτυλα

Η συνέλευση έγινε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων ενόψει της συνέλευσης της ΔΟΕ

Ελάχιστοι ήταν για ακόμα μια φορά οι Τρικαλινοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που συμμετείχαν χθες στην γενική συνέλευση του τοπικού Συλλόγου, παρά τα προβλήματα που υφίστανται στη δημόσια εκπαίδευση και τις εξελίξεις στον κλάδο.
Η συνέλευση έγινε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων με κυριότερα θέματα την κριτική πεπραγμένων του Δ.Σ της ΔΟΕ, κριτική και προτάσεις σε θέματα που αφορούν τον κλάδο, ενώ υπήρξαν ομιλίες από εκπροσώπους των παρατάξεων και μελών του Συλλόγου.
Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις από τους αντιπροσώπους των παρατάξεων ενόψει της γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματίσει η ΔΟΕ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Χειρότερες των τελευταίων ετών
Όπως τονίσθηκε, χθες από τους συμμετέχοντες «η Δημόσια Εκπαίδευση βιώνει όλα αυτά τα χρόνια μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η εκπαιδευτική πολιτική δεν υλοποιείται με βάση τον απαραίτητο εκπαιδευτικό προγραμματισμό και σχεδιασμό αλλά με κριτήρια οικονομικού –
λογιστικού χαραχτήρα. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, προοπτική απολύσεων και μετατάξεις διέλυσαν την εκπαίδευση και οι πληγές που άνοιξαν, παρά τις άφθονες υποσχέσεις της νυν κυβέρνησης, όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά διαιωνίζονται. Η φετινή σχολική χρονιά, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, κλείνει
με 2.500 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως την προοπτική μόνιμων διορισμών, με χιλιάδες αναπληρωτές να προσλαμβάνονται μόνο μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ. Αναπληρωτές που είναι πλέον αντιμέτωποι με το τέταρτο έτος στη σειρά μηδενικών διορισμών (με τους αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής να κλείνουν 15 χρόνια αναμονής για μονιμοποίηση) αλλά και με την ανασφάλεια σχετικά με τον τρόπο πρόσληψής τους έστω και ως αναπληρωτές. Κι όλα αυτά με την προοπτική της τραγικής συρρίκνωσης ακόμη και αυτών των προσλήψεων αφού τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε φθίνουν είτε έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο για κάλυψη των φετινών κενών (π.χ. παράλληλη στήριξη)».
Και πρόσθεσαν «Οι πολιτικές των αλλεπάλληλων μνημονίων, της σκληρής λιτότητας πάντα και
μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” των Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από τους «Θεσμούς» και εκτελείται κατά γράμμα και από την Κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά», δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αναμονής».
Ε.Κ.