Τρίτη 26.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν τη στάση των αγορών

14.04.2018


Το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί επί τα χείρω μετά τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές, αναφέρει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους σηματοδοτούν την αρχή ενός κύκλου διαπραγματεύσεων που θα καθορίσει τη στάση των αγορών το επόμενο διάστημα, τονίζει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως υπογραμμίζει, τα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρονται σε συνδυασμό εργαλείων αναδιάρθρωσης όπως ανώτατο πλαφόν επιτοκίων, μετακύλιση λήξεων και σύνδεση με τον ρυθμό ανάπτυξης, παραπέμποντας σε μια ελάφρυνση της τάξης του 25% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων χρέους, οι αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβλητότητα ενσωματώνοντας σταδιακά στις αποτιμήσεις τους το μέγεθος της απομείωσης κάτω από τα εναλλακτικά σενάρια, καθώς επίσης και το πακέτο των αντίστοιχων υποχρεώσεων (μεταμνημονιακή εποπτεία).

Ημερομηνίες-κλειδιά αποτελούν η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου και τα Eurogroup στις 27 Απριλίου και 24 Μαΐου. Η 23η Απριλίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία και για ακόμα έναν λόγο, την επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017, την οποία το ΔΝΤ αναμένεται να λάβει υπόψη στις μετέπειτα θέσεις του.

Ταυτόχρονα, το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί επί τα χείρω μετά τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές το επόμενο διάστημα. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις αποτιμήσεις των ομολόγων, καθώς σε κάθε περίπτωση υποχώρησης των τιμών δημιουργούνται ευκαιρίες εισόδου νέων επενδυτών σε ακόμα καλύτερα επίπεδα αποδόσεων, υπογραμμίζει η Πειραιώς.

Κατά συνέπεια και παρά το διεθνές πλαίσιο ενισχυμένης αβεβαιότητας, ο δείκτης κρατικών ομολόγων κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,06% στις 479 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, η μέση απόδοση του δείκτη μειώθηκε κατά 20 μ.β. στο 4,05%, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση σημειώθηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στο 3,78%. Η διαφορά του 10ετούς ομολόγου (έναντι αυτού της γερμανικής 10ετίας) κατέγραψε μικρή άνοδο 7 μ.β., φτάνοντας τις 382 μ.β. στα τέλη του Μαρτίου κοντά στις αποτιμήσεις των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Ο δείκτης εταιρικών ομολόγων παρέμεινε σταθερός τον Μάρτιο στις 135,7 μονάδες, με ήπια ανοδική κίνηση να καταγράφεται στις αρχές Απριλίου προς τις 136 μονάδες. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη παρέμεινε κοντά στο επίπεδο του 2,5%, ήπια αυξημένο κατά 6 μ.β. σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Η περιορισμένη ανοδική πορεία του δείκτη μπορεί να οφείλεται και στην πρόσφατη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, ο οποίος σημείωσε διόρθωση από τα προηγούμενα υψηλά του επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο ESI υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα τον Μάρτιο, στις 99,8 από 104,3 μονάδες, με την εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών να είναι πιο έντονη στις κατασκευές και στη βιομηχανία και λιγότερο στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή: kathimerini.gr