Δευτέρα 20.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Ξεπάγωμα» των μέτρων για χρέος αναμένεται εντός του Ιανουαρίου

06.01.2017


Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι κρίσιμος μήνας για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών το επόμενο διάστημα. Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euroworking Group, όπου αναμένεται να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 26 Iανουαρίου με απόφαση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι κρίσιμος μήνας για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών το επόμενο διάστημα.

Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euroworking Group, όπου αναμένεται να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Από την τελευταία φορά που βρίσκονταν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν σχεδόν μηδαμινή, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει. Από τη μία υπάρχει το χάσμα των θεσμών με την ελληνική πλευρά όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό που έχει προκύψει για το 2018 και ποιος θα είναι ο τρόπος που θα καλυφθεί, δηλαδή πού θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει περικοπές, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας στον τομέα των εργασιακών, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Από την άλλη, η απόσταση ανάμεσα στους θεσμούς, ευρωπαϊκούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν έχει γεφυρωθεί, ενώ το Ταμείο επιμένει ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει η Αθήνα να πάρει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020) έτσι ώστε να επιτευχθεί το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι απαισιόδοξοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος για την επιστροφή των θεσμών, όπως η μείωση του αφορολογήτου, καθώς για το ΔΝΤ το βάρος της φορολογίας το σηκώνουν λίγοι, αλλά και η περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει», στο Euroworking Group θα γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με σκοπό να επιτευχθεί πρόοδος η οποία θα παρουσιαστεί στο Εurogroup στις 26 Iανουαρίου. Αυτό που θα έχει γίνει σίγουρα θα είναι το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων πριν από το Eurogroup με απόφαση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πηγή: kathimerini.gr