Παρασκευή 14.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέα μείωση χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα

28.01.2017

Η επιδείνωση και η συνεχιζόμενη πίεση, ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, των συνθηκών ρευστότητας αποτυπώνεται στη μείωση των χορηγήσεων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον περασμένο Δεκέμβριο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον Νοέμβριο. Θετική ήταν η εικόνα για τις επιχειρήσεις, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν θετική κατά 143 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση ο ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε οριακά αρνητικά (-0,1%). Τουρισμός και εμπόριο είχαν τον μεγαλύτερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, με +2,3% και +1,6% αντίστοιχα, ενώ στη βιομηχανία καταγράφηκε συρρίκνωση χορηγήσεων με -1,5%.

Σε ό,τι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι -13 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% (από -2,1% τον Νοέμβριο).

Εντονα αρνητική ήταν η εικόνα για τα νοικοκυριά. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2016 διαμορφώθηκε σε -157 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 208 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα στεγαστικά δάνεια η πιστωτική συρρίκνωση ανήλθε στο -3,5%, ενώ στην καταναλωτική πίστη καταγράφεται μικρή υποχώρηση κατά 0,8%.

Πηγή: kathimerini.gr