Τρίτη 26.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μοσκοβισί: Ελληνικές μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να κλείσει θετικά το θέμα του χρέους

25.04.2018

Από την τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων θα εξαρτηθεί η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στο Agence Εurope o κ. Μοσκοβισί σημείωσε  ότι οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον παρουσιάσαν στέρεα σημεία σύγκλισης, ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη στη φάση των οριστικών αποφάσεων και εκτιμά πως οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι Σύνοδοι έδωσαν οριστικό τέλος» και ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας».

Όσον αφορά στο χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά και έχουν να κάνουν αφενός με την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της και αφετέρου με το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη.

«Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης των αποφάσεων, αλλά εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί -εάν δηλαδή οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους – το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον έχει νόημα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε τον διεθνή οργανισμό «αληθινό εταίρο εμπιστοσύνης», σημειώνοντας «είναι μία περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί».

Πηγή: kathimerini.gr