Παρασκευή 24.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μεγάλη η προσέλευση στην παρουσίαση του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641»

15.02.2019

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Δημήτρη Βλαχοπάνου, που φέρει τον τίτλο «Ισαάκ Μιζάν αριθμός βραχίονα 182641», και έλαβε χώρα στην αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη. Την  εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα Ισαάκ Μιζάν, καθώς και αποσπάσματα συνεντεύξεών του.

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.

Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας, που στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.

Για το βιβλίο μίλησαν η Υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας Ξένια Ελευθερίου, ο Υπότροφος Αριστείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «Αλμπέρτος Ναρ», και ο φιλόλογος Σωτήρης Αδάμος. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιδήμαρχος Τρικκαίων  Σοφία Αλεστά, , ενώ σημαντικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν και από τον φιλόλογο Κώστα Μιχαλάκη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, Ιακώβ Βενουζίου   και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων, Νίκη Χύτα.