Πέμπτη 13.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μήνυμα Χρήστου Μιχαλάκη για την Ημέρα Περιβάλλοντος

05.06.2023 /

Σε μία περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, όπου οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον του κλίματος είναι δυσοίωνες, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει όχι μόνο το πρόβλημα, αλλά και την ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στη λύση του.

Η φετινή Ημέρα είναι αφιερωμένη στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και με το σύνθημα #BeatPlasticPollution, ο ΟΗΕ μας ενημερώνει και μας καλεί να δράσουμε. Απέναντι στα 430 εκατομμύρια τόνων πλαστικού που παράγονται κάθε χρόνο και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι προϊόντα για σύντομη χρήση, απέναντι στους 11.500 τόνους πλαστικών που καταλήγουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Απέναντι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που καθίσταται επικίνδυνος για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας, των ηγετών του κόσμου, να συζητήσουν και να βρουν βιώσιμες λύσεις απέναντι στη μόλυνση του πλανήτη πριν να είναι αργά, αλλά είναι και χρέος της κάθε κοινωνίας και του κάθε ατόμου να συμβάλλει στο μέτρο που του αναλογεί.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μέσα από συγκεκριμένα έργα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας δράσεις με πράσινο αποτύπωμα στη Θεσσαλία και προτάσσοντας μία φιλική προς το περιβάλλον φιλοσοφία ανάπτυξης. Τελευταίο παράδειγμα η προώθηση του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης για την αναγνώρισή του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, σε συνεργασία με τους Δήμους και το Επιμελητήριο. Ένα έργο με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική, που αναδεικνύει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Βιώσιμα, οικολογικά.

Στην προσπάθεια να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε για να πράξουμε το αυτονόητο για το περιβάλλον. Ας το κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας.

Χρήστος Μιχαλάκης

Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων

[fbcomments]