Δευτέρα 12.04.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μήνυμα Θανάση Λιούτα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

05.06.2020 /

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ημέρα ευαισθητοποίησης. Ημέρα – κάλεσμα για μια περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική.

Φίλες και φίλοι,

Την 5η Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Ημέρα του Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια ημέρα ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και καλέσματος για μια πολιτική φιλική προς το περιβάλλον.

Για μια πολιτική που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ημέρα με καθαρότερο αέρα, καθαρότερο νερό και περισσότερο γόνιμη γη. Σε μια ημέρα με συνεχώς πλούσια βλάστηση και υγιή πανίδα. Με θωρακισμένη τελικά την ανθρώπινη ζωή.

Για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης, η βιομηχανία, η γεωργία, το εμπόριο και συνολικά όμως η δράση και η ζωή μας πρέπει με μεγαλύτερη ταχύτητα να ενσωματώνουν και να υιοθετούν πολιτικές που δε θα βλάπτουν το περιβάλλον.

Η πανδημική κρίση που βιώνουμε μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει και ως επιταχυντής στην προσπάθεια αφύπνισης και γρήγορου βηματισμού προς μια γενναία «πράσινη» πολιτική.

Μέσα στην πανδημική κρίση ο άνθρωπος ξανασυστήθηκε με τη φύση. Αυτή τη σχέση που επανενεργοποίησε τώρα ή που τώρα ίσως ανακάλυψε πρέπει να την κεφαλαιοποιήσει προς όφελος του περιβάλλοντος και της ζωής.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι προστατεύοντας το περιβάλλον, δημιουργούμε τις αναγκαίες συνθήκες για την πρόληψη από κινδύνους και για την προάσπιση της υγείας.  Αυτό αποκτά ιδιαίτερα κρίσιμη σημασία τώρα που ζήσαμε και ζούμε όλοι την απειλή του Κορωνοϊού.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε πραγματικά περήφανοι που ο στόχος για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος έχει κρίσιμη θέση στην κυβερνητική μας ατζέντα και είναι καθοριστικός στόχος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχω μάλιστα την τιμή, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, να συμβάλλω στενά με θέρμη και προσήλωση προς τον στόχο αυτόν.

Η δραστική μείωση των ρύπων, η απολιγνιτοποίηση, η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, η ηλεκτροκίνηση και τελικά η μετάβαση και η ευθεία πορεία προς την καθαρή ενέργεια συνιστούν τους στόχους μας. Ήδη οι στόχοι σταδιακά υλοποιούνται. Η περιβαλλοντική μας πολιτική είναι πολιτική μεγάλων αξιώσεων και μεγάλου οφέλους.

Φίλες και φίλοι,

Στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να προσδεθούμε όλοι μαζί. Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και γερή συμμαχία. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.

Για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά  μας και στις επόμενες γενιές μια πραγματικά καλύτερη, με λιγότερους κινδύνους, ζωή.

Θανάσης Λιούτας

Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΝΔ

Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος