Τρίτη 07.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λεωφορείο από Τρίκαλα για τα εγκαίνια του μνημείου του ΚΚΕ

16.10.2021 /

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια

  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την

         Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη

  • Αναχώρηση με Λεωφορείο απ’ τα Τρίκαλα : 9.30πμ ,

πλατεία Εθνικής Αντίστασης (οδός Β.Τσιτσάνη –παραποταμίως)

Oι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν στο χώρο που κατασκευάστηκε το Μνημείο των Εκτελεσθέντων της περιόδου 1946 – 1950 (ΔΣΕ) και 1941 – 1944, στον λόφο του Μεζούρλου στη Λάρισα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την εκδήλωση.

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Με την ανέγερση του Μνημείου και την εκδήλωση της Κυριακής, εκπληρώνεται ένα χρέος και αποδίδεται φόρος τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, αυτούς που έγραψαν με το αίμα τους αμέτρητες σελίδες στο βιβλίο του αγώνα, για να καλυτερέψει η ζωή των ανθρώπων, που το ηθικό τους μεγαλείο, η ανωτερότητα και ο ηρωισμός, η ακλόνητη πίστη τους εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες.

Για την εγκατάσταση του Μνημείου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εδώ και μέρες δεκάδες οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι και άλλες ειδικότητες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάνοντας τη νύχτα μέρα, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ενόψει της εκδήλωσης.

Το Μνημείο στο Μεζούρλο εντάσσεται σε ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στην καταγραφή της Ιστορίας της χώρας μας, της Ιστορίας των αγώνων του λαϊκού κινήματος, στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας.

Άλλωστε, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μελετά την Ιστορία του μακριά από ωραιοποιήσεις και λαθολογία, τη μελετά με τα θετικά και τα αρνητικά της, τα λάθη και τις αδυναμίες. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως τα συμπεράσματα από τη μελέτη της Ιστορίας του λαού μας, της πείρας των ταξικών αγώνων, ειδικά της πείρας του αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Με οδηγό την προσπάθεια αυτή, διαχρονική ήταν και στην περίπτωση του Μεζούρλο η προσπάθεια ανάδειξης του χώρου, γνωριμίας με την Ιστορία του.Αμέσως μετά τη δικτατορία, με κάθε ευκαιρία, γίνονταν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον χώρο της θυσίας.

Το 1981 μπαίνουν τα πρώτα λιθαράκια για να αναδειχτεί το Μεζούρλο ως μεγάλος τόπος θυσιών για όλη τη Θεσσαλία. Τότε, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με πρόταση των εκλεγμένων κομμουνιστών, πρότεινε στη δημοτική αρχή της πόλης τη μετονομασία της πλατείας Μακεδονομάχων σε πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, αναδεικνύοντας την ιδιότητά του όχι μόνο ως προέδρου του Εργατικού Κέντρου, αλλά και ως στελέχους του ΚΚΕ που εκτελέστηκε στο Μεζούρλο τον Απρίλη του 1949.

Το 1986, η δημοτική αρχή, που στηριζόταν από το ΚΚΕ με δήμαρχο τον σύντροφο Αριστείδη Λαμπρούλη, μαζί με την ΠΕΑΕΑ, φτιάχνουν το πρώτο μνημείο, που βρίσκεται ακόμα στον χώρο και από τότε κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις.

Το 1988, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Λάζαρο Αρσενίου, εκδίδουν το βιβλίο «Η Λάρισα στον Εμφύλιο», στις σελίδες του οποίου γίνεται αναλυτική περιγραφή στις εκτελέσεις εκείνης της περιόδου.

Το 2018, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγαλύτερο μνημείο, αντάξιο του χρέους της συλλογικής μνήμης απέναντι στην πιο ηρωική μέχρι σήμερα φάση της Ιστορίας του Κόμματος, απέναντι στη μεγάλη εποποιία των μαχητών του ΔΣΕ.

Στη βάση αυτής της απόφασης συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, ανατέθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για το Μνημείο και τη διαμόρφωση του χώρου, ενώ τον Απρίλη του 2019 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας η παραχώρηση του χώρου για την κατασκευή του.

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ