Σάββατο 19.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λέσχη: Εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού

15.03.2020

Η εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι ενάντια στις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις για ετοιμότητα και θωράκιση της χώρας, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, την έλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει στην επιδημία.

Όπως διαβάζουμε σε καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ.

Οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Το σύστημα πάσχει και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία και θα γίνονται μόνο τα έκτακτα.

Λίγες μέρες μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που διαβεβαίωσε ότι ήδη κάνουμε ότι χρειάζεται για να θωρακιστεί η Δημόσια Υγεία και έκανε λόγο για προσλήψεις γιατρών, και λίγες μέρες μετά τη «δραματική έκκληση» του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς «να υποβάλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», στην προκήρυξη που τρέχει για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει ούτε μία (1) θέση επικουρικού γιατρού.

Δεν υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος για επικουρικούς γιατρούς και όχι μόνο αυτό. Αντί να μονιμοποιήσει τους ήδη υπηρετούντες, των οποίων η θητεία λήγει (ξεκινώντας από τον Μάρτιο) στις 30/9, παρατείνει τη σύμβασή τους μόνο για 4 μήνες και δεν προσλαμβάνει τους γιατρούς των οποίων η θητεία έχει λήξει το προηγούμενο διάστημα και για τους οποίους έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού τους περιμένοντας να περάσει… το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης».

Τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο ότι τα αιτήματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους είναι όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρα. Η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου κι όχι της δημόσιας υγείας και των πολιτών.

Εντούτοις μόλις πριν λίγα 24ωρα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Υγείας (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ελληνική Λύση) το οποίο συνεχίζει την πολιτική της Ε.Ε. που έχει ως βασική κατεύθυνση την απόσυρση του κράτους από την Υγεία, την κρατική υποχρηματοδότηση, την εμπλοκή μη δημόσιων φορέων στις υπηρεσίες υγείας και τη στοχοποίηση των ασθενών για τις «κακές τους συνήθειες ζωής» που οδηγούν σε ασθένειες. Εν τω μεταξύ οι ιδιωτικές κλινικές στέλνουν όλα τα ύποπτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύοντας ότι κερδοφορία και σύστημα υγείας που να υπηρετεί το λαό δεν ταιριάζει.

Μαζί με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της νόσου και της κρατικής αδιαφορίας, μαζί με την πλειοψηφία που αγωνιά και προσπαθεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, λογική και χωρίς μεταφυσικές παρωπίδες την κατάσταση καλούμε όλους να προτάξουν την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την ανθρωπιά για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων σε φροντίδα και υγεία.

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού, αποκλειστικά δημόσια, απολύτως δωρεάν, καθολική, ισότιμη περίθαλψη για όλους.
  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά) και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς).
  • Να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ΜΕΘ σε αυτά που πάντα περισσεύουν, για όλους τους ασθενείς που θα χρειαστεί.
  • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει, όχι οι εργαζόμενοι.
  • Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και της πλήρους αντιμετώπισης της επιδημίας.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης με αξιοπρεπείς, υγιεινούς, χώρους φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Όχι πανικός, όχι πολιτικές/θρησκευτικές σκοπιμότητες, αλλά υπευθυνότητα, προφυλάξεις.