Πέμπτη 20.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

‘’Κύκλος εν Κύκλω…’’

19.05.2019 / /

‘’Κύκλος.. πανάρχαιο σύμβολο της συνέχειας και της αιωνιότητας, σύμβολο της τελειότητας και της αρμονίας. Ο κύκλος ως κρυμμένο σύμβολο με πολλαπλά νοήματα συναντάται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι και τις επόμενες εθιμικές παραδόσεις της και φυσικά, αποτελεί το βασικό σχήμα του Ελληνικού Χορού.

Η έννοια Κύκλος εν Κύκλω  μαρτυρά  πως με κάποιον μαγικό τρόπο οι διάφοροι κύκλοι συνδέονται και αποτελούν το κέντρο ενός μεγάλου κύκλου που αγκαλιάζει σχεδόν τα πάντα. Ο κάθε κύκλος με τον συμβολισμό του ανήκει έτσι, μέσα σε έναν μεγαλύτερο κύκλο που τον περιβάλλει .Κάπως έτσι γίνεται και με τον κύκλο του χορού : Ο κύκλος του χορού βρίσκεται μέσα στον κύκλο του χρόνου και ο κύκλος του χρόνου βρίσκεται μέσα στον ευρύτερο κύκλο του μυστηρίου της ζωής.

Ο κύκλος του χορού ενώνει τα χέρια, τις ανάσες, ενώνει τους καημούς και τους πόθους μας.’’

Θα κινηθούμε κυκλικά από τον θάνατο στον ‘’Αθάνατο’’, δηλαδή σ’ αυτόν  που δεν πεθαίνει ποτέ στην συνείδηση μας. Θα παρουσιαστούν ενότητες όπως ‘’Τα παραμύθια από γενιά σε γενιά’’ , ‘’Το σύμβολο του κύκλου στην ελληνική παράδοση και συγκεκριμένα στον Πόντο’’, ‘’Ο Θάνατος ως τέλος και ως αρχή στην ελληνική παράδοση’’, ‘’Ο θάνατος του Θεανθρώπου και η Ανάσταση’’, ‘’Χοροί και έθιμα για τον εξορκισμό του θανάτου’’, ‘’Ο κύκλος της Αποκριάς’’, ‘’Γάμος-σταθμός στον κύκλο της ζωής-το θαύμα της γέννησης’’, ‘’Εκείνοι που με τον ηρωισμό τους δεν φεύγουν ποτέ από την ζωή. Εκατό (100) χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων’’

Θα παρουσιαστούν χοροί από τον Πόντο στην έναρξη και το φινάλε, Καππαδοκίας, Δράμας, Κυκλάδων, Ηπείρου, Δυτικής Θράκης κ.α. σε ιδέα και σκηνοθεσία Ραφαέλας Μάνου-Γκοργκόλη και Καλλιτεχνική επιμέλεια Μάνου Παναγιώτη και Μάνου Κάτιας-Νανάς.

Η μουσικοχορευτική παράσταση ‘’Κύκλος εν κύκλω’’ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 30.6.19 & ώρα 9 μμ.  στο υπαίθριο θέατρο του φρουρίου της πόλης μας και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.