Κυριακή 14.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κοντοτόλη: Στη Βουλή το θέμα των ανεμογεννητριών στην Πύλη

06.11.2023

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη,  με Αναφορά που κατατέθηκε σήμερα προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας την επιστολή της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Πύλης κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Δήμου, προκειμένου να απαντήσει για τους λόγους αναίρεσης προηγούμενης απόφασης του Υπουργείου, με την οποία απέρριπτε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/24378/1644/07-03-2023, ΑΔΑ: 66ΙΖ4653Π8-23Ψ).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή της η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Δήμου Πύλης, εκφράζουν την αγωνία τους για την επικείμενη υποβάθμιση κι ερημοποίηση της περιοχής της Πύλης Τρικάλων, από τα επτά (7) Αιολικά Πάρκα, από τα οποία τα πέντε (5) στη Δ.Ε. Πινδέων του Δήμου Πύλης και δύο (2) στις Δ.Ε. Πινδέων του Δήμου Πύλης και στο Δήμο Αργιθέας, από κοινού.
Η ίδια ΜΠΕ για το ίδιο έργο απορρίφθηκε, καθώς αναγνώριζε σημαντικές επιπτώσεις στην πανίδα-ορνιθοπανίδα και γενικότερα του οικοσυστήματος, αφού οι επιφάνειες επέμβασης είναι μεγάλες και κινδυνεύει η οικολογική ισορροπία. Ενίστανται, επομένως, πώς επανέρχεται μία απορριφθείσα ΜΠΕ, ενώ ήδη έχουμε ζήσει τις καταστροφικές συνέπειες από την κακοκαιρία Daniel, με τεράστια προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθίσεων.
Απορούν, καταληκτικά, και ζητούν απαντήσεις πώς μπορεί να αυτοαναιρείται ένα Υπουργείο κι επιπρόσθετα να πλήττει την πρόσφατη αναγνώριση του Γεωπάρκου Μετεώρων Πύλης ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου, μία περιοχή, δηλαδή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίου και βράχων, πολιτιστική κι πνευματική αξία Μοναστηριών, γεωλογικών, οικολογικών και πολιτιστικών θησαυρών.

[fbcomments]