Δευτέρα 02.10.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Οι καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel θα φέρουν μολυσματικές ασθένειες

09.09.2023 / /

Συναγερμός για επιδημίες από τα νερά που έχουν πλημμυρίσει τον κάμπο

ewsroom
Μεγάλες ανησυχίες των επιστημόνων για το πως μπορεί να επηρεαστεί η δημόσια υγεία από τις πλημμύρες στις περιοχές της Θεσσαλίας μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς θεωρούν πιθανό να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες μετά τους θανάτους εκατοντάδων ζώων αλλά και τρωκτικών.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών. «Η διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα με καταστροφές στις υδροδοτήσεις. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα που πρέπει να ελέγχεται σε επόμενο στάδιο. Δηλαδή να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης καθώς μπορεί να χρειάζεται υπερχλωρίωση ώστε να υπάρχει ασφάλεια στο νερό. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν ή τρωκτικών δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Για τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή. Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες ανέφερε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Από την πλευρά του ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, Ανάργυρος Μαριόλης μιλώντας στον Alpha είπε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητα του.

«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροικά σύνδρομα, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά και έτσι μπορεί να έχουμε μία ζωονόσο που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», ανέφερε στον Alpha o Ανάργυρος Μαριόλης.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών. Παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».

Τέλος και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο MEGA για τις μολύνσεις και τις επιδημίες μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel.

Υπάρχει μεγάλος φόβος και για το ενδεχόμενο μόλυνσης και του νερού καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν υπάρχει ένωση με τις αποχετεύσεις ή διαχωρισμός όπως θα έπρεπε.

«Είναι νερά στάσιμα, είναι δυνητικά μολυσματικά. Είναι δυνητικά επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα αποτελέσουν πηγή για να πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια. Δυστυχώς οι θερμοκρασίες που έχουμε ευνοούν.

Η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μεταδίδεται από τα κουνούπια στα πτηνά και μετά στους ανθρώπους μέσω τσιμπημάτων. Θα δούμε μια αύξηση από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πιθανόν θα δούμε κάποιους ηλικιωμένους που θα χρειαστούν βοήθεια.

Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η πιθανότητα να μολυνθεί το νερό. Δεν γνωρίζω τι επικοινωνία έχει με τις αποχετεύσεις».

 

[fbcomments]