Πέμπτη 09.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ισχυρή η αντίληψη περί διαφθοράς στην Ελλάδα

06.07.2018

Για το καλό της… επιχείρησης είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί τη δωροδοκία με μετρητά το 20% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ποσοστό εντυπωσιακό από μόνο του και πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στη Δυτική Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες αγορές. Η αποδοχή – ανοχή της διαφθοράς ως μέσου επιβίωσης μιας επιχείρησης αποτελεί ένα μόνο από τα αποκαλυπτικά συμπεράσματα της 15ης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας που διενεργεί κάθε δύο χρόνια η ΕΥ με αντικείμενο την εταιρική απάτη (Global Freud Survey) μέσα από συνεντεύξεις στελεχών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, τα ευρήματα της οποίας για την Ελλάδα παρουσίασε χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιάννης Δρακούλης, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, το 46% θεωρεί ότι οι πρακτικές δωροδοκίας και διαφθοράς είναι διαδεδομένα φαινόμενα στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό είναι μεν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016 (62%), παραμένει δε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη (21%). Η Ελλάδα με το ποσοστό 46% βρίσκεται κάτω από τις Φιλιππίνες (54%), ενώ το ίδιο ποσοστό (46%) καταγράφεται επίσης στην Πορτογαλία και στη Σαουδική Αραβία. Καθόλου ενθαρρυντικό –ειδικά καθώς η χώρα επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις– δεν είναι το γεγονός πως η αντίληψη ότι υπάρχει διαφθορά και δωροδοκία συναντάται σε χαμηλότερα ποσοστά σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (46%), η Ινδία (40%), η Ρουμανία (34%) και η Τουρκία (32%). Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των στελεχών που θεωρούν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι διαδεδομένες στη χώρα τους φτάνει το 38%.

Στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΥ εξετάστηκαν οι μορφές δωροδοκίας ή διαφθοράς που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Πιο διαδεδομένη πρακτική παγκοσμίως αναδεικνύεται η πληρωμή μετρητών, με το 13% του δείγματος να δηλώνει ότι θα δικαιολογούσε την πρακτική αυτή εάν θα βοηθούσε την επιχείρησή του να επιβιώσει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20% έναντι 5% στη Δυτική Ευρώπη και 6% στις ανεπτυγμένες αγορές. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η πληρωμή μετρητών συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα είναι η Σλοβακία και η Κύπρος (44% και στις δύο). Το 6% στην Ελλάδα, ποσοστό ίδιο με τη Δυτική Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές, προτιμά τα προσωπικά δώρα, ενώ επίσης 6% επιλέγει την παραποίηση οικονομικών επιδόσεων. Η επιλογή αυτή συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 2% στη Δυτική Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες αγορές. Την παροχή διασκέδασης ως μέσο δωροδοκίας θεωρεί αποδεκτή το 4% των ερωτηθέντων στελεχών επιχειρήσεων, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με το 20% στη Δυτική Ευρώπη και το 23% στις ανεπτυγμένες αγορές. Πάντως, το 30% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δικαιολογεί τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες μεθόδους δωροδοκίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη είναι 26% και στις ανεπτυγμένες αγορές 29%.

Την ώρα, πάντως, που το 46% θεωρεί ότι υπάρχει δωροδοκία και διαφθορά, το 68% δηλώνει ότι η επιχείρησή του διαθέτει εξειδικευμένη προσέγγιση δέουσας επιμέλειας ως προς τους κινδύνους αυτούς. Η ίδια η ΕΥ χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό αντίφαση και ουσιαστικά παραπέμπει στην αντίληψη πως «υπάρχει διαφθορά, αλλά μόνο στην επιχείρηση του γείτονα».

Πηγή: kathimerini.gr