Τετάρτη 07.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η συμφωνία Eurobank – Grivalia μπορεί να λειτουργήσει

29.11.2018

Επειτα από μια βραδιά βαριάς οινοποσίας, ένα ποτηράκι μπορεί συχνά να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο. Η ελληνική τράπεζα Eurobank χρησιμοποιεί παρόμοια προσέγγιση όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βάσει περιουσιακών στοιχείων, θα εξαγοράσει την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia έναντι 760 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της ώστε να ξεφορτωθεί τα κόκκινα δάνειά της. Πρόκειται για ασυνήθιστο σχέδιο, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η Eurobank έχει συμφωνήσει να δώσει 15,8 δικές της μετοχές για κάθε μετοχή της Grivalia μαζί με 40,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, αποτιμώντας την αξία της δεύτερης στα 760 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 16% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Πιο σημαντικό είναι πως η Eurobank απορροφώντας τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Grivalia μπορεί να προσθέσει ενσώματα ίδια κεφάλαια ύψους 907 εκατ. ευρώ της δεύτερης στα δικά της βασικά ίδια κεφάλαια (CET1) ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Οπότε ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της Eurobank θα ενισχυθεί μεμιάς κατά 210 μονάδες βάσης στο 13,8%, καθιστώντας την μία εκ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Eurobank θα διοχετεύσει, μέσω τιτλοποίησης, μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού, με τα ομόλογα με τη χαμηλότερη εξασφάλιση να διοχετεύονται στους μετόχους της Eurobank.

Η κίνηση αυτή θα μειώσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων της Eurobank κατά 1,4 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον περίπου εκεί που είναι σήμερα, στο 11,7%. Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας πως ο λόγος κόκκινων δανείων της τράπεζας προς το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει θα υποχωρήσει από το πολύ υψηλό 39% στο 15%, ο οποίος θα είναι ο καλύτερος για ελληνική τράπεζα. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Eurobank θα φαντάζει σχεδόν ως κανονική τράπεζα, στοχεύοντας σε δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 12% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10% μέχρι το 2020. Θα μπορούσαν άλλες επιβαρυμένες ελληνικές τράπεζες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο; Πιθανότατα όχι. Οι μέτοχοι των τραπεζών ενδέχεται να είναι διστακτικοί στο να αποκτήσουν περισσότερα ακίνητα και όσοι έχουν επενδύσει σε εταιρείες ακινήτων συνήθως θέλουν σταθερό εισόδημα και όχι μια τραπεζική μετοχή με μεγάλη μεταβλητότητα. Βοηθάει το γεγονός πως τη συμφωνία Eurobank-Grivalia προωθεί η Fairfax Financial, η οποία κατέχει το 51% της Grivalia και το 18% της Eurobank.

Η κατάσταση είναι λιγότερο σαφής για μετόχους μειοψηφίας στην Grivalia, οι οποίοι ομολογουμένως εξαγοράζονται φθηνά. Αληθεύει ότι η Eurobank προσφέρει υπερτίμημα ύψους 9% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Grivalia προτού ανακοινωθεί η συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η μετοχή της Grivalia είχε υποχωρήσει κατά 22% από την αρχή του έτους.

Για την Eurobank τουλάχιστον, ο πονοκέφαλος που της προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος του.

Πηγή: kathimerini.gr