Τρίτη 28.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη δωρεά δημοτικών ακινήτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

20.05.2021 /

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων αποφασίσθηκε ομόφωνα η δωρεά δημοτικών ακινήτων που βρίσκονται εντος του Συνοικισμού “Καρυές” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο που θα καλύπτει τις ανάγκες του τμήματος διατροφής – διαιτολογίας και κτίριο για φοιτητικές εστίες.

Στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καΐκης ανέδειξε κάποιες κρίσιμες πλευρές του θέματος.

Υπενθύμισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει την ανάγκη ανέγερσης φοιτητικών εστιών – πάγιο αίτημα των φοιτητών-τονίζοντας ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΦΑΑ (σήμερα ΣΕΦΑΑ), χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη έκταση που προβλέπεται για την ανέγερση φοιτητικών εστιών «λύνει» ένα μικρό μέρος των αναγκών για στέγαση αφού τα 100 δωμάτια που προβλέπονται είναι περιορισμένος αριθμός μπροστά στον πολλαπλάσιο αριθμό φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη μας. Επομένως η παραχώρηση πρόσθετης έκτασης ή η αξιοποίηση άλλων πολεοδομικών «εργαλείων» για την ανέγερση περισσότερων δωματίων είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή.

Επίσης ο Γ. Καΐκης εξέφρασε τη διαφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης στις προθέσεις τόσο του κ. Παπαστεργίου όσο και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο να γίνει η χρηματοδότηση της ανέγερσης των δύο κτιρίων με τη μέθοδο της σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί το αυτονόητο αυτό έργο είναι μία τρανή απόδειξη ότι τελικά η κάλυψη των αναγκών αποτελεί το «φερετζέ» του πραγματικού στόχου που είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί αυτό σημαίνει ΣΔΙΤ, όπου ο επιχειρηματίας προσδοκά κέρδη, αφού αναλαμβάνει όχι μόνο τη μελέτη και κατασκευή των εγκαταστάσεων που αφορούν το έργο, αλλά και τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, ώστε να επιτύχει την απόσβεση και την επιθυμητή απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσε.

Αυτό μεταφράζεται και στο ότι πλέον στις εστίες θα επιβάλλονται ενοίκια στους φοιτητές. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταλήγουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που είχε επενδύσει.

Τέλος ο Γιώργος Καΐκης κάλεσε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και των αναγκαίων εστιών, χωρίς την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Δελτίο Τύπου

της

Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων