Κυριακή 29.11.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Κυψέλη πληρώνει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ από τη Μύκονο

28.08.2017

Φορολογική επιβάρυνση ανάλογη ενός διαμερίσματος 50 ετών στην Κυψέλη «απολαμβάνουν» οι κάτοχοι υπερπολυτελών εξοχικών κατοικιών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, που αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για μία από τις βασικότερες στρεβλώσεις και αδικίες στον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί και επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος αφορά τους κατόχους αστικών ιδιοκτησιών αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Ετσι, οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο της αγοραστικής ζήτησης από το εξωτερικό, επί της ουσίας «επιδοτούνται» φορολογικά, εις βάρος των αστικών ιδιοκτησιών, που συχνά είναι πλήρως απαξιωμένες και οι κάτοχοί τους αδυνατούν να τις πωλήσουν, ακόμα και σε «συμβολικές» τιμές.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της «Κ», που συγκρίνει το ύψος του ΕΝΦΙΑ μεταξύ διαμερισμάτων 100 τ.μ. σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και πολυτελών εξοχικών ακινήτων σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς (με βάση στοιχεία από αγγελίες μεσιτών). Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει ότι ακόμα και στη Μύκονο, μία από τις ακριβότερες αγορές εξοχικών κατοικιών, το κόστος του ΕΝΦΙΑ είναι από εφάμιλλο έως και πολύ χαμηλότερο από τον αντίστοιχο φόρο που πληρώνει (κατ’ αναλογία με την επιφάνεια του ακινήτου) ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Για παράδειγμα, μια πωλούμενη βίλα αξίας 4 εκατ. ευρώ στη νότια πλευρά της Μυκόνου, επιφάνειας περίπου 500 τ.μ., πληρώνει ετήσιο ΕΝΦΙΑ μόλις 1.350 ευρώ, δηλαδή 2,7 ευρώ/τ.μ., όταν σε περιοχές του κέντρου, όπως η Κυψέλη, με τιμές πώλησης διαμερισμάτων 40.000-70.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό κυμαίνεται μεταξύ 3,5-3,7 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στις Σπέτσες εξοχική κατοικία 190 τ.μ. πληρώνει 1,24 ευρώ/τ.μ., όταν ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Πατήσια επιβαρύνεται με τριπλάσιο φόρο, της τάξεως των 3,6 ευρώ/τ.μ.

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές αδικίες του συγκεκριμένου φόρου, που εδράζεται στην αδυναμία της Πολιτείας να φορολογήσει με διαφορετικό και δικαιότερο τρόπο τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν μεγάλη εμπορική αξία, λόγω της τοποθεσίας και των χαρακτηριστικών τους. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σιδερή, αναλυτή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, η οποία έχει σημαντική παρουσία στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών, «ο λόγος που ο φόρος των εξοχικών κατοικιών είναι τόσο χαμηλός, οφείλεται στο ότι στα νησιά, το 90% των ακινήτων που πωλούνται είναι εκτός σχεδίου, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, να είναι εξαιρετικά χαμηλές». Οπως τονίζει ο κ. Σιδερής, στη Μύκονο, σε πολλές περιπτώσεις πωλούνται εξοχικά ακίνητα 250 τ.μ. υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με ετήσιο φόρο που κινείται μεταξύ των 1.000-1.500 ευρώ, που σε αναλογία με την επιφάνεια του ακινήτου είναι αντίστοιχος ή και χαμηλότερος από ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Σημειωτέον δε ότι ο φόρος αυτός στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες επιβάλλεται επί ακινήτου του οποίου η εμπορική, δηλαδή η πραγματική αξία, είναι κατά κανόνα έως και τρεις φορές μεγαλύτερη της αντικειμενικής. Από την άλλη πλευρά, οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα είναι και οι πλέον ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές εξαιτίας και του πολύ χαμηλού φόρου που τις συνοδεύει.

Αναρτώνται τα σημειώματα του φόρου ακινήτων

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, αλλά και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 200.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ που ήταν το όριο μέχρι το 2015). Τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν πάνω από 7,4 εκατ. φορολογούμενοι, για τους οποίους «τρέχει» και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, το Δημόσιο προσδοκά στην είσπραξη τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις. Από την εισπραξιμότητα του εν λόγω φόρου θα κριθεί εν πολλοίς και η θετική ή μη πορεία των δημοσίων εσόδων, καθώς ήδη καταγράφονται σημάδια «κόπωσης» από τους φορολογούμενους που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των βαρών. Η τάση αυτή καταγράφηκε και στα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς για την περίοδο του φετινού επταμήνου (Ιανουάριος-Ιούλιος) αυτά υποχώρησαν έναντι του στόχου του μνημονίου κατά 2,3% ή 636 εκατ. ευρώ, σε 27,316 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, εντούτοις ο φόρος που βεβαιώνεται στους υπόχρεους είναι πολύ υψηλότερος και προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, το 2016 εισπράχθηκαν εντέλει 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 550 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον εισπρακτικό στόχο, δείγμα της μεγάλης απόδοσης του εν λόγω φόρου. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί και το ότι η είσπραξη το 2016 περιλαμβάνει και την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ για το 2015, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το 2016 δεν περιλαμβάνεται η τελευταία δόση, η οποία εισπράχθηκε τον φετινό Ιανουάριο. Η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2016 οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου ΕΝΦΙΑ 20%, που εξασφάλιζαν τα ημιτελή, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία ίσχυσε το 2014 και το 2015.

Κάτι ανάλογο προβλέπεται να συμβεί και με τον φετινό ΕΝΦΙΑ, παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση των εκπτώσεων, τουλάχιστον για τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα (με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην περυσινή ΔΕΘ).

Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα του taxisnet άρχισε το απόγευμα της Κυριακής φέρνοντας νέες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 3,153 δισ. ευρώ για 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή: kathimerini.gr