Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η διγλωσσία στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

08.02.2017

ΜΙΛΑΝΟ. Ερευνα του Επιστημονικού Ινστιτούτου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου αποδεικνύει πως το να είναι κανείς δίγλωσσος βοηθάει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς οι δίγλωσσοι διαθέτουν ένα σημαντικό όπλο που περιορίζει και επιβραδύνει τις συνέπειες της νόσου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η έρευνα απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δίγλωσσων καταφέρνει να διατηρήσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε ό,τι αφορά τη γνωστική και εκτελεστική δραστηριότητα, επιβραδύνοντας ακόμη και κατά πέντε χρόνια –σε κάποιες περιπτώσεις– την εμφάνιση της νόσου και λειτουργώντας ως ασπίδα, με πιο περιορισμένη απώλεια μνήμης, σε όποιον έχει ήδη νοσήσει. H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Αλτο Αντιτζε, την περιοχή της Βορειοανατολικής Ιταλίας στην οποία ζει ισχυρή γερμανόφωνη μειονότητα και οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν τόσο ιταλικά όσο και γερμανικά.

Οι δίγλωσσοι διαθέτουν πραγματικό «γνωστικό απόθεμα», το οποίο περιορίζει τις συνέπειες και την επιδείνωση της ασθένειας. Βάσει ειδικού ερωτηματολογίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θετικές αυτές συνέπειες εξαρτώνται και από το κατά πόσον ο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί όντως στην καθημερινή του ζωή και τις δύο γλώσσες. «Oσο μεγαλύτερη χρήση γίνεται, τόσο πιο σημαντικές είναι οι ευεργετικές συνέπειες σε εγκεφαλικό επίπεδο», τόνισε η Ντανιέλα Περάνι, υπεύθυνη της έρευνας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

 

Πηγή: kathimerini.gr