Παρασκευή 19.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ημουν υπερβολικά γενναιόδωρος με την Ελλάδα, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

01.11.2018

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε στο στόχαστρο την Κομισιόν, ενώ σημείωσε πως για τους Γερμανούς βουλευτές η στάση του απέναντι στην Ελλάδα κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν όσο σκληρή θα έπρεπε, αντίθετα, παραήταν γενναιόδωρος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Conflict Zone της Deutsche Welle, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό, ο Σόιμπλε προχώρησε σε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα. «Θα χαιρόμουν, αν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Ελληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες». Ο ίδιος αντέκρουσε, πάντως, την κατηγορία ότι στο παρελθόν «το παρατράβηξε» με την Ελλάδα. «Οχι. Η κατηγορία στο Κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Ελληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο, όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Η απόφαση της Μέρκελ

Ο Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Γερμανίας, σχολίασε φυσικά και την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την προεδρία του CDU και την καγκελαρία. «Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Λόγω των διδαγμάτων από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. Ενας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του, μόνον αν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλον καγκελάριο. Και, με όλο τον σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος».

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τόνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια εικοτολογία για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας, εκτιμώντας ότι η μάχη αυτή δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν πολλοί αναλυτές.

Σχολιάζοντας τις εκλογικές επιτυχίες του εθνολαϊκιστικού AfD, ο πρόεδρος της Bundestag αντέκρουσε την εκτίμηση ότι η πολιτική του κόμματός του στο προσφυγικό ήταν ο καταλύτης για την άνοδο των ακροδεξιών στη Γερμανία. «Οχι, αυτό δεν ισχύει», επεσήμανε. «Λόγω της ιδιαίτερης και τραγικής ιστορίας μας, είχαμε επί 65 περίπου χρόνια το πλεονέκτημα να μην έχουμε ακροδεξιά κόμματα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοιτάξτε τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού. Σήμερα, 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, φαίνεται να κινούμαστε και σε αυτό το πεδίο προς κάτι σαν μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν μου αρέσει, αλλά έτσι είναι».

Ο 76χρονος πολιτικός επανέλαβε παλαιότερη εκτίμησή του ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να διολισθήσει ποτέ ξανά στον εθνικισμό. «Ναι, είμαι απολύτως βέβαιος. Εχουμε ένα 13% περίπου (σ.σ. ποσοστό της AfD στις τελευταίες εκλογές). Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 87% σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω ότι άλλες χώρες θα ήταν ευτυχείς, αν τα ακροδεξιά τους κόμματα λάμβαναν μόλις 13%».

Πηγή: kathimerini.gr