Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ζητούν πολιτική λύση για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

01.02.2019


Οι διεκδικήσεις των αναδρομικών για την πλειονότητα των δικαιούχων, με συντάξεις έως 1.000 ευρώ, εκτιμώνται μεταξύ 9.500 και 14.000 ευρώ.

Πολιτική λύση στις διεκδικήσεις αναδρομικών ποσών που σε περιπτώσεις γενικών διευθυντών στο Δημόσιο αγγίζουν ακόμη και τις 110.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ κατά μέσον όρο για την πλειονότητα των δικαιούχων, με συντάξεις έως 1.000 ευρώ, εκτιμώνται μεταξύ 9.500 και 14.000 ευρώ, ζητούν από την κυβέρνηση κορυφαίοι δικηγόροι, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, χθες, η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), οι ειδικοί – εργατολόγοι και δικηγόροι κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της ολομέλειας των ανωτάτων δικαστηρίων.

Επίσης την κάλεσαν να δώσει πολιτική λύση, με μία από τις πιθανές λύσεις τον συμψηφισμό των εκατέρωθεν οφειλών που έχουν οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους απέναντι στο κράτος (ΕΝΦΙΑ, τέλη, φόροι κ.ά.) με τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σε αυτούς.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, μετά και την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των περικοπών του β΄ μνημονίου και την κατάργηση των τριών δώρων για τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο δικηγόρος Κ. Τσαγκαρόπουλος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η μέση αξίωση για τα αναδρομικά, σε βάθος 5ετίας, εκτιμάται σε 12 με 24 συντάξεις. Συγκεκριμένα, για συντάξεις έως 1.000 ευρώ, οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ, ενώ για υψηλές συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, όπως γενικοί διευθυντές του Δημοσίου, τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τις 110.000 ευρώ πάντα σε βάθος 5ετίας.

Αν και στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη δημοσιονομική αδυναμία του κράτους να καταβάλει στο σύνολό τους αυτά τα ποσά, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ενδέχεται να αγγίζουν ακόμη και τα 29 δισ. ευρώ, οι δικηγόροι υπογράμμισαν ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κρίνει με δημοσιονομικά ή πολιτικά κριτήρια.

Εντύπωση βέβαια προκάλεσε και το γεγονός ότι οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι οι αιτήσεις των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, ενδέχεται να μη διακόπτουν καν την παραγραφή, καθώς είναι αόριστες και δεν αναφέρουν το διεκδικούμενο ποσό. Και επανέλαβαν ότι μόνο με αγωγές μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή των αντισυνταγματικά παρακρατηθέντων ποσών, εφόσον η κυβέρνηση δεν προβεί σε μια πολιτική λύση.

Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος επεσήμανε ότι δεν είναι κατανοητή η καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Οσο για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, ο κ. Μπούρλος δήλωσε πως το τοπίο ενδέχεται να ξεκαθαρίσει από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα, στο σύνολό τους οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους και ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της απόφασης αυτής, «πολύ περισσότερο μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου με υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του αναφορικά με τον ασφαλιστικό νόμο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.

«Η δημιουργία φρούδων ελπίδων δεν συνάδει με το δικηγορικό σώμα», τόνισε με την σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Βερβεσός. Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, οι Γ. Ρωμανιάς, Χ. Μπουκουβάλας και Στ. Χριστοδουλέλης.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]