Δευτέρα 10.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επερώτηση Γιάννη Χάιδου για το πρόγραμμα Ανάσα.

02.11.2020

Πριν από λίγες μέρες με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση οι πολίτες και κυρίως οι επαγγελματίες της Θεσσαλίας ενημερωθήκαμε μέσω του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων για την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς ο ενθουσιασμός της πρώτης στιγμής γρήγορα μετετράπη σε έντονο προβληματισμό και ανησυχία, μιας και οι επαγγελματίες όσο ανέτρεχαν στους όρους της επιχορήγησης τόσο διαπίστωναν τις λίγες έως ελάχιστες πιθανότητες που είχαν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις στους τελικως ωφελούμενους.

Συνάντησα πολλούς επαγγελματίες και συζήτησα διεξοδικά μαζί τους. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία τους, κυρίως όσοι μικροεπαγγελματίες απασχολούνσχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων. Άλλοι πάλι τόνιζαν πως το ποσό των 30 εκατομμυρίων που ανακοινώθηκε ως συνολικό ποσό επιχορήγησης είναι πολύ μικρό ειδικά σε ένα τέτοιο γενικευμένο σκηνικό πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων μιας και το σύνολο όλων των κλάδων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και αναλογιζόμενοι το μέγεθος των συνεπειών της πανδημίας για την αγορά και τους επαγγελματίες οφείλουμε όλοι με χρέος ευθύνης να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση της περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε ουσιαστικά να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και όχι λογω ιδιαίτερων προϋποθέσεων και όρων να εξαντληθεί αυτή η πραγματικά θετική προσπάθεια σε λίγους και καλούς.

Για να μη παραμείνει αυτή η προσπάθεια μόνο στις θετικές γνώμες δημοσιογραφικών μέσων και να δώσειπραγματικά ΑΝΑΣΑ σε όσους το οξυγόνο της επιχείρησης λιγοστεύει επικίνδυνα ο κ Περιφερειάρχης επερωτάται τα κατωθι.

Α 1 Τι σκοπεύει να πράξει η περιφερειακή αρχή σε σχέση με την κατηγοριοποίηση εξέτασης των αιτήσεωνανάλογα με το μέγεθος του τζίρου, τη φύση της επιχείρησης αλλά  και τον αριθμό των εργαζομένων σε πιο κλειστό εύρος;

Β 1 Ποιες είναι οι προθέσεις σας ως προς την ανησυχία των επαγγελματιών σχετικά με το μικρό, κατάτην ομολογία τους,  κονδύλιο επιχορήγησης;

2 Υπάρχει δυνατότητα να επαυξηθεί και μέχριποιου ποσού ώστε να υπάρχει μια ικανή κατανομή τηςεπιχορήγησης και σημαντική βοήθεια στους πραγματικάπάρα πολλούς πληγέντες επαγγελματίες της Θεσσαλίας;

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας.