Δευτέρα 11.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Εξοδο» με αγκάθια βλέπει η HSBC για την Ελλάδα

05.01.2018

Το σενάριο της καθαρής εξόδου μπορεί να είναι εφικτό, αλλά ένα προληπτικό πρόγραμμα, μπορεί να είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετάσχουν στις λειτουργίες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, εκτιμά ο οικονομολόγος της HSBC Φάμπιο Μπαλμπόνι που θεωρεί τη ρύθμιση του χρέους κομβικής σημασίας για το τέλος της εποπτείας.

Ο οικονομολόγος της HSBC , σε συνέντευξή του στους Financial Times, αναφέρεται στην ανάκτηση  από την Ελλάδα της πρόσβασής της στις αγορές  και εκτιμά ότι τον επόμενο Αύγουστο η χώρα θα έχει αρκετό ρευστό  ώστε να αυτοχρηματοδοτηθεί για «περίπου ένα χρόνο».

Αναγνωρίζει ότι η ανησυχία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει  μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά κρίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα θα καταφέρει την καθαρή έξοδο χωρίς ένα διάδοχο σχήμα.

«Μια καθαρή έξοδος θα μπορούσε να είναι εφικτή, τουλάχιστον για μία περίοδο, Αλλά ένα προληπτικό πρόγραμμα ή τουλάχιστον μία «ενισχυμένη» μετα-προγραμματική  επιτήρηση, μπορεί να χρειασθεί ώστε να διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για τις χρηματοδοτικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει.

Ο κ. Μπαλμόνι αναφέρεται επίσης στην αποκλιμάκωση της ανεργίας , στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού

Ο ίδιος σημειώνει όμως ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και υπογραμμίζει ότι πολλά εξαρτώνται  από τη βούληση της ευρωζώνης να προσφέρει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους. «Χωρίς σημαντική ελάφρυνση, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κ. Μπαλμπόνι είναι επίσης επιφυλακτικός και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το σημερινό κόστος δανεισμού:

«Επιπλέον, ακολουθώντας κάποιες λογικές υποθέσεις συνυπολογίζοντας την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του περασμένου  Ιουλίου, το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούς ένα σταθεροποιηθεί, καθώς το φθηνό χρήμα που θα προέρχεται από τα δάνεια της ευρωζώνης θα αντικαθίσταται από τα ακριβότερο των ομολόγων», προσθέτει

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]