Πέμπτη 20.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου στο Κ.Π.Ε. Ελασσόνας

18.02.2020 /

Στις 29/01/2020 οι μαθητές των τμημάτων Α3 και Α4 του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Κ.Π.Ε. Ελασσόνας, στο ιστορικό χωριό της Τσαριτσάνης και στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Πρώτος σταθμός της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης το Κ.Π.Ε Ελασσόνας. Η Ελασσόνα είναι κωμόπολη του Νομού Λάρισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Είναι έδρα του Δήμου Ελασσόνας, ο οποίος περιλαμβάνει 52 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό 37.264 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Το Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτήριο στο κέντρο της Ελασσόνας. Ο κύριος σκοπός του Κ.Π.Ε. είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και όλων των πολιτών, πάνω σε θέματα αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προστασίας των βιοσυστημάτων, μέσα από τη διερεύνηση του περιβαλλοντικού πλούτου των δήμων Ελασσόνας και Αγιάς.

Επόμενος σταθμός το ιστορικό χωριό της Τσαριτσάνης, ένας οικισμός που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Τσαριτσάνη είναι ημιορεινή κωμόπολη του Ν. Λάρισας και υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ελασσόνας. Η έκτασή της είναι 60.000 στρέμματα και το έδαφός της ημιορεινό. Η πεδιάδα της Τσαριτσάνης περιβάλλεται από τις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου και ήταν η κοίτη μιας αρχαίας λίμνης. Στην Τσαριτσάνη σώζονται παραδοσιακά αρχοντικά, δείγματα της άνθισης που γνώρισε η κωμόπολη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η Τσαριτσάνη έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, με την ανάπτυξη της βιοτεχνίας χρωστικών ουσιών, μεταξωτών και ερυθρών νημάτων, τα οποία και πωλούνταν στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Στην περιοχή υπήρχε ελληνική σχολή πανελλήνιας φήμης. Η Οικονόμειος σχολή, ο φάρος της Αναγέννησης του τόπου, η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της σχολαρχίας του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα. Ήταν το μοναδικό πρότυπο γυμνάσιο στην Ελλάδα ως το 1943 που το πυρπόλησαν μαζί με το υπόλοιπο χωριό οι Ναζί στην κατοχή.

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τον Νεολιθικό άνθρωπο ευρύτατα, εξαιτίας της μεγάλης και εύφορης κοιλάδας της. Ευρήματα νεολιθικής εποχής  έχουν βρεθεί κοντά στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Όρθης.

Μετά την ξενάγηση στο ιστορικό χωριό της Τσαριτσάνης, στις εκκλησίες και στην Οικονόμειο Σχολή, έφτασε η ώρα ν’ αναχωρήσουμε για τη Λάρισα και το Διαχρονικό Μουσείο, ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας. Το Διαχρονικό Μουσείο είναι κτισμένο στο λόφο Μεζούρλο, στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, σε έκταση 54 στρεμμάτων. To Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2015.

Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων, καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Συνολικά στην έκθεση εκτίθενται γύρω στα 2000 αντικείμενα. Ως αποστολή του Μουσείου προσδιορίζεται η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των κατοίκων με το παρελθόν και τα κατάλοιπά του και η ευαισθητοποίησή τους για την προστασία τους, μέσα από τη θεμελίωση μιας δυναμικής σχέσης με τις έννοιες αρχαιολογία, κληρονομιά, υλικός πολιτισμός και πολιτισμική διαχείριση.

Μετά την ξενάγηση είχαμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό και βόλτα στην πόλη της Λάρισας. Δυστυχώς, κάποια στιγμή έπρεπε να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα. Η εκδρομούλα μας ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.

Ράντος Στέφανος και Τσαρούχα Χριστίνα, μαθητές του τμήματος Α3

 

[fbcomments]