Τρίτη 07.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

23.10.2017

Η Κομματική Οργάνωση  του ΚΚΕ στη δημοτική ενότητα Παλιοκάστρου  διοργανώνει ιστορικοπολιτική εκδήλωση , με αφορμή τα 71 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΔΣΕ).

Η εκδήλωση  είναι μέρος της συνολικότερης δραστηριότητας μπροστά στην συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7μμ , στο πρώην δημαρχείο Παλιοκάστρου στον Παλιόπυργο

 Ο ΔΣΕ ιδρύθηκε , αναπτύχθηκε και έδρασε στην Ελλάδα  με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Ιμπεριλαιστικού πολέμου, αποτελώντας την απάντηση του λαϊκού κινήματος της χώρας μας στο δίλημμα : τις αλυσίδες μιας νέας τυρρανίας ή τα όπλα;  
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και τις συμβιβαστικές  συμφωνίες από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ακολούθησε ένα όργιο τρομοκρατίας.

Σε όλο τον ελλαδικό χώρο οργίαζαν οι συμμορίες που καταδίωκαν τους αγωνιστές. Τις στελέχωναν πρώην συνεργάτες των ναζί και πληρωμένοι δολοφόνοι, τους οποίους προστάτευαν τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι κρατικοί μηχανισμοί με τη συνδρομή του βρετανικού στρατού.

1289 δολοφονίες , 6671 τραυματισμοί , 31,632 βασανισμοί , 18,767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις , 509 απόπειρες φόνου 265 βιασμοί γυναικών.

Το ΚΚΕ και το Εργατικό Λαϊκό Κίνημα βρέθηκε μπροστά στο αμείλικτο δίλλημα: Υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξε να βαδίσει τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.

Στις 28 Οκτώβρη 1946 στην Τσιούκα- Φωτεινό Καλαμπάκας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν αντάρτικες ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας ,ιδρύθηκε το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών ,οπου τον Δεκέμβρη του 1946 ονομάστηκε σε ΔΣΕ.

Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδας τον 20ο αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο , μέχρι σήμερα , κίνδυνο για την ύπαρξη του. Ο αγώνας του ΔΣΕ είχε χαρακτήρα ένοπλης ταξικής σύγκρουσης με την αστική εξουσία.

Ήταν αγώνας αναγκαίος και δίκαιος γιατί πήγαζε από τα πιο μεγάλα ιδανικά και αξίες, εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών.

«Πολεμάμε για να μπορέσουμε εμείς , τα αδέρφια μας, και τα παιδιά μας, να φάμε γλυκό ψωμί και να κάνουμε τη χαρά καθημερινό σύντροφο στη ζωή μας.»

       «Πολεμάμε για να ζήσουμε λεύτεροι , ριχνόμαστε στη μάχη πλάι-πλάι εργάτες και  αγρότες, όλοι οι σκλάβοι της δουλειάς για να γίνουμε λεύτεροι αφεντάδες της ζωής μας.»

Ο ΔΣΕ δεν ανήκει στο μουσείο της ιστορίας. Η ηρωική του δράση αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Εμπνεόμαστε , αντλούμε συμπεράσματα στον σημερινό μας αγώνα , για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία. Τιμάμε τον ΔΣΕ και τους μαχητές του με έναν όρκο: Συνεχίζουμε…

     Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στον αντικομμουνισμό & την εξίσωσή του κομμουνισμού με τον φασισμό από τις αστικές, οπορτουνιστικές δυνάμεις & Ε.Ε.

  Στην εκδήλωση :

Θα προβληθεί ιστορικό ντοκιμαντέρ με φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα για το ΔΣΕ.Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ προέρχεται από φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που για πρώτη βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το ντοκιμαντέρ έγινε πράξη μετά από πολύμηνη και κοπιαστική προσπάθεια ομάδας σκηνοθετών, αξιοποιώντας  σπάνιο ιστορικό υλικό  από το αρχείο του Κόμματος.

ΤΡΙΚΑΛΑ  23/10/2017                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ