Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Είναι καλό να σκαλίζεις τη μύτη σου;

27.04.2017

Και ποιος μεγαλώνοντας δεν έχει ακούσει τη μητέρα του να του λέει να βγάλει το χέρι από τη μύτη;

Δεν είναι σωστό, είναι ντροπή, δεν είναι ευγενικό, τέτοιες ατάκες συνοδεύουν συνήθως το μητρικό κατσάδιασμα σε ένα χόμπι που τα περισσότερα μικρότερα και… μεγαλύτερα παιδιά φαίνεται να βρίσκουν ακαταμάχητο.

Μια νέα έρευνα έρχεται ωστόσο να ανατρέψει δοξασίες δεκαετιών, ισχυριζόμενη πως οι μύξες δεν είναι απλώς απαισιόμορφα υποπροϊόντα της σωματικής λειτουργίας, αλλά το πράγμα ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανθρώπινη υγεία και ειδικά την παιδική!

pppcinnkknnaseee1

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η βλέννα της μύτης είναι μια πολύ καλή πηγή θετικών για τον οργανισμό βακτηρίων που προστατεύει τα πάντα, από τον βλεννογόνο αδένα μέχρι και τα δόντια δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας κατά μικροβίων και επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Η μύξα περιέχει μια σειρά ευεργετικών για τον οργανισμό βακτηρίων που προστατεύουν ακόμα και τα δόντια μας από εκείνο τον τύπο μικροβίων που ευθύνεται για τις «κουφάλες» των δοντιών. Τα οφέλη δεν σταματούν φυσικά εδώ, καθώς η μύξα αποδεικνύεται σύμμαχός μας τόσο στη μάχη κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων όσο και κατά του έλκους στομάχου.

Οι ερευνητές μάλιστα προσπαθούν τώρα να φτιάξουν συνθετική μύξα με τα εν λόγω βακτήρια, η οποία θα πάρει τη μορφή τσίχλας ή οδοντόπαστας.

pppcinnkknnaseee2

Αλλά και ο αυστραλός καθηγητής πνευμονολογίας Friedrich Bischinger επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι που σκαλίζουν τη μύτη τους είναι πιο υγιείς και χαρούμενοι και πιθανότατα σε καλύτερη αρμονία με το σώμα τους! Όπως είπε στη «Mirror»: «Το να τρως τα αποξηραμένα απομεινάρια από αυτό που βγάζεις έξω [από τη μύτη] είναι ένας φανταστικός τρόπος να ενδυναμώνεις το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ιατρικά βγάζει ιδιαίτερο νόημα και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις».

Μην αρχίσετε βέβαια να σκαλίζετε τη μύτη σας όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε, μιας και -ακόμα τουλάχιστον- η συμπεριφορά παραμένει κοινωνικά κατακριτέα…

Πηγή: newsbeast.gr