Δευτέρα 15.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διατροφικό… θρίλερ;;; Μας τελειώνουν οι πατάτες

28.08.2022 /

Το ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη σοδειά πατάτας εδώ και χρόνια, απειλώντας περαιτέρω αυξήσεις των τιμών σε δημοφιλή τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες την ώρα που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι πατάτες, βασικό προϊόν για τα νοικοκυριά, είτε αγοράζονται φρέσκες είτε ως προπαρασκευασμένα είδη, όπως τα τσιπς, συγκαταλέγονται στις καλοκαιρινές καλλιέργειες που έχουν υποφέρει φέτος από θερμοκρασίες-ρεκόρ και τη χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης τα τελευταία 500 χρόνια.

Οι αποξηραμένες συνθήκες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο – τη βορειοδυτική ζώνη που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγή της ΕΕ στο χαμηλότερο ιστορικό της, κάτω από αυτό που παρατηρήθηκε στο παρόμοιο πλήγμα από την ξηρασία το 2018, σύμφωνα με αναλυτές της World Potato Markets.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έχει πυροδοτήσει μια απότομη άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος στη ζώνη του ευρώ έχει ανέλθει στο 9%, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μισό αιώνα.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις των σοδειών είναι προσωρινές πριν ξεκινήσει η βασική συγκομιδή τον Σεπτέμβριο και ότι οι βροχοπτώσεις και οι πρόσφατες χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να φέρουν έστω και αργά ανακούφιση. Αλλά σε ορισμένες φάρμες, υπάρχει ελάχιστη ελπίδα.

[fbcomments]