H Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση δανείου στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότητάς της στη χώρα.
Το δάνειο που ζήτησε η κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για την καταπολέμηση της ανεργίας εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει στο πρόγραμμα στήριξης. Ετσι, η χρηματοδότηση που αναμένεται να παράσχει η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες, της τάξης των εκατομμυρίων, όχι δισεκατομμυρίων. Ο διεθνής οργανισμός εξετάζει το αίτημα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότητάς του στη χώρα, ωστόσο για να προχωρήσει θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο των πιστωτών όσο και του εκτελεστικού του συμβουλίου. Με αυτά τα δεδομένα, οι αποφάσεις για το νέο δάνειο αναμένονται αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.
Οπως δηλώνει στην «Κ» ο διευθυντής του διεθνούς οργανισμού για τη Νότια Ευρώπη, Ντιρκ Ράινερμαν, «ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Παγκόσμια Τράπεζα θα εξετάσει αν και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κυβέρνησης να διευρύνουμε την υποστήριξη στα προγράμματά μας για την απασχόληση». Μάλιστα, η χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν εξαρτάται μόνο από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρχει για την ανάληψη ενός νέου δανείου. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρατήσει τις σχετικές δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι πιστωτές παραμένουν αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο. Σε μία τέτοια περίπτωση, μένει να επιβεβαιωθεί η διάθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο έχει υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι σε επαφή με τους δανειστές, δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα, το ΔΝΤ θέλει να βεβαιωθεί ότι το δάνειο δεν θα αλλάξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εφόσον όμως αυτό είναι μικρό, και εφόσον καταφέρει να τονώσει την ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, την υψηλή ανεργία, τότε η επίδρασή του στην καθαρή παρούσα αξία του χρέους εκτιμάται ότι θα είναι αμελητέα.
Αυτό που δεν είναι σαφές εξάλλου είναι οι χρηματοδοτικοί όροι του δανείου (το οποίο αναμένεται να δοθεί από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης IBRD, τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας), καθώς αυτοί διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα. Ακόμη όμως και αν τα επιτόκια είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM, για παράδειγμα, γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος. Μάλιστα, η συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσε να κινητοποιήσει και άλλους διεθνείς οργανισμούς ως συγχρηματοδότες ώστε να συγκεντρωθεί ένα υψηλότερο ποσό.
Οσο για τη φύση του προγράμματος, θα συμπλήρωνε την τεχνική βοήθεια που ήδη παρέχει η τράπεζα για τον σχεδιασμό προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τεχνογνωσία στις ενεργές πολιτικές απασχόλησης που πιστεύει ότι έχει ανάγκη η Ελλάδα, ώστε να αναβαθμίσει τις ικανότητες και την επαγγελματική εμπειρία των μακροχρόνια ανέργων.
Πηγή: kathimerini.gr