Κυριακή 15.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αύξηση 14% στη διακίνηση κοντέινερ από την Cosco το πρώτο εξάμηνο

19.07.2016


Οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους στον σιδηρόδρομο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν αρνητικές συνέπειες στην προώθηση των προϊόντων από τον Πειραιά προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Η Cosco βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου, παρακάμπτοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω σύναψης απευθείας συμφωνίας με την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ.

Συνολικά 1,68 εκατ. εμπορευματοκιβώτια διακινήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά που διαχειρίζεται η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική της Cosco στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για αύξηση κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, γεγονός που διατηρεί αναλλοίωτο τον φετινό στόχο της διοίκησης για αύξηση της σχετικής δραστηριότητας σε περίπου 3,2-3,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως, έναντι 3 εκατ. που διακινήθηκαν το 2015. Παράλληλα, τον φετινό Ιούνιο, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 24,5%, καθώς η ΣΕΠ διακίνησε 314,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 252,7 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων που είχαν διακινηθεί από τον Πειραιά, κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος των 314.000 εμπορευματοκιβωτίων συνιστά και την καλύτερη διαχρονικά επίδοση σε μηνιαία βάση για την Cosco από την έναρξη της παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά. Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Μάιος 2016), όταν είχαν διακινηθεί 300.000 εμπορευματοκιβώτια, ενώ μέχρι πρότινος το αντίστοιχο υψηλό αφορούσε τον Ιούλιο του 2014, όταν και είχαν διακινηθεί 285.000 εμπορευματοκιβώτια.

Τα στοιχεία του φετινού πρώτου εξαμήνου είναι τα πιο δυναμικά της τελευταίας διετίας, επαναφέροντας ουσιαστικά τον ΣΕΠ στους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών, με εξαίρεση το 2015, όταν η αλλαγή πολιτικού σκηνικού και η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, με αποκορύφωμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, είχε αρνητική επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία του. Παράλληλα, είναι σημαντικό το ότι η εταιρεία κατόρθωσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στον ΟΛΠ, που ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου και συνεχίστηκαν για μεγάλο μέρος του Ιουνίου.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες από τους εργαζομένους στον σιδηρόδρομο και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς αυτές είχαν αρνητικές συνέπειες για την προώθηση των προϊόντων από τον Πειραιά προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μάλιστα, η Cosco βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου, παρακάμπτοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω σύναψης απευθείας συμφωνίας με την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ. Αυτό επισημαίνεται και σε σχετική επιστολή που απέστειλε στις αρμόδιες αρχές, το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ. Βάσει της σχετικής συμφωνίας, τα εμπορευματοκιβώτια θα μεταφέρονται οδικώς από το λιμάνι του Πειραιά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου και θα φορτώνονται στα βαγόνια της εταιρείας.

Αυτός ίσως ήταν και ο καταλυτικός παράγοντας προκειμένου να ανασταλούν χθες οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη, με αντικείμενο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα επανεκτιμηθεί το ζήτημα από τους εργαζομένους, όλα τα δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών αμαξοστοιχιών, θα πραγματοποιούνται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την παράκαμψη των Σκοπίων, η Cosco έχει θέσει στο παρελθόν και έτερο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του πολυήμερου αποκλεισμού της Ειδομένης από τους πρόσφυγες. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη μεταφορά περίπου του 50% των εμπορευματοκιβωτίων που καταφθάνουν στον Πειραιά από τις χώρες της Ασίας, μέσω θαλάσσης προς το λιμάνι Κόπερ της Σλοβενίας. Από εκεί, τα εμπορευματοκιβώτια προωθούνται στους τελικούς τους αποδέκτες.

Πηγή: kathimerini.gr