Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Απομένουν μόνο έξι ημέρες, προειδοποιούν οι θεσμοί

24.02.2019


Το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι θετικό στις Βρυξέλλες. Ενα από τα «αγκάθια» της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είναι και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mεγάλη καθυστέρηση εντοπίζουν οι θεσμοί στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θέτοντας σε ρίσκο την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παρόλο που κυριαρχεί απαισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των θεσμών αφήνουν ένα μικρό περιθώριο ότι ίσως, αν η Ελλάδα επιταχύνει ιδιαίτερα τους ρυθμούς της, θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει τα πάντα μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, αλλά σε κάποια έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, λένε ευρωπαϊκές πηγές. «Θα είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε έξι ημέρες», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Το πρώτο και βασικό «αγκάθι» είναι η συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο που έχουν στα χέρια τους οι οι θεσμοί μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικό και εκφράζουν τις ενστάσεις τους τόσο ως προς την επέκταση της προστασίας και σε επαγγελματικά δάνεια όσο και ως προς τα διευρυμένα κριτήρια του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντως, εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Αθήνα για να μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. «Μπορεί και να συμφωνήσουμε και το επόμενο εικοσιτετράωρο, αυτό εξαρτάται από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι θεσμοί είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν καθυστερήσει πολύ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν αποπληρώθηκαν, όπως προβλεπόταν, μέχρι το τέλος του 2018 και αυτή τη στιγμή παραμένουν στο υψηλό ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.

Τρίτο σημείο είναι η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, στην οποία εξακολουθεί να θέτει εμπόδια η ελληνική κυβέρνηση. Παρόλο που το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος του έτους, η Επιτροπή έχει αναφέρει ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στη χρονιά και από τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη απόκλιση.

Η έκθεση των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι σημαντική, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί η απόφαση των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Τρία είναι τα σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες.

• Η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τα πάντα μέχρι τις 27/02 ή ακόμα και μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου και οι υπουργοί Οικονομικών εγκρίνουν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

• Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίζουν να εξετάσουν ξανά το θέμα στο Eurogroup του Απριλίου. Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές. Επιπλέον, το γεγονός ότι θα βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλόγες ενδεχομένως να δημιουργούσε περαιτέρω πρόβλημα στα κοινοβούλια των συγκεκριμένων κρατών-μελών που πρέπει να ψηφίσουν την εκταμίευση.

• Η Ελλάδα είναι τόσο πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ώστε το Eurogroup αποφασίζει να δώσει νέα διορία στη χώρα, περισσότερο από έναν μήνα, για να τα ολοκληρώσει. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθεί θέμα με την Ελλάδα, ιδιαίτερα πριν από τις ευρωεκλογές, το τελευταίο δεν είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει την ισχύ του χαμηλού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά χωρίς την έγκριση του Eurogroup (κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τη Γερμανία) αλλά και η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% –περισσότερο και από αυτή που πρότειναν οι Ελληνες εμπειρογνώμονες– είναι ενδεικτικές, λένε, για την αρνητική κατεύθυνση που παίρνει η ελληνική οικονομία.

Πηγή: kathimerini.gr