Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αντικαθιστούν μέρος των μισθών με κουπόνια

31.01.2017

Την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ζητεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αποκαλύπτοντας παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), οι οποίες προτρέπουν ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ. Αν και ο προφανής λόγος, σύμφωνα με την oμοσπονδία, είναι η εισφοροαποφυγή, οι εταιρείες αυτές υποστηρίζουν ότι με τις πρακτικές τους στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους.

Η ΟΙΥΕ επισημαίνει ότι την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν, αντί αποδοχών για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια «δεύτερη νέα μόδα» έπειτα από τις προσλήψεις Βουλγαρίας και τις προπληρωμένες κάρτες «μισθοδοσίας» Βουλγαρίας και Κύπρου.

Οπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη, η «μόδα» αυτή περιλαμβάνει βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες για εργαζομένους οι οποίοι, ενώ απασχολούνται στη χώρα μας, εμφανίζονται να έχουν προσληφθεί στη Βουλγαρία. Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών, και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Ελληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζομένους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

Πηγή: kathimerini.gr