Δευτέρα 02.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών πολυεθνικών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

08.10.2017

Κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται επί της ουσίας η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, στο πλαίσιο της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης. Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε ετήσια βάση για τη δραστηριότητα των πολυεθνικών ομίλων, με συνολικά ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και τις προσεχείς ημέρες αναμένονται τα πρώτα στοιχεία. Τα στοιχεία που θα λάβει η φορολογική διοίκηση αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικότερα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν σε χώρες του εξωτερικού Ελληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου όσοι έχουν λογαριασμό, για παράδειγμα, στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Κύπρο, τις Βερμούδες ή την Αγγλία και δεν το έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές αρχές θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς τα στοιχεία τους θα περιέλθουν σε γνώση των φορολογικών αρχών.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, καθώς φθάνουν μέχρι και το 120% του κεφαλαίου. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι τόκοι από καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό, τα οποία οι δικαιούχοι θα πρέπει να δηλώνουν ως εισόδημα στις εγχώριες φορολογικές αρχές. Τα στοιχεία που θα αποσταλούν από όλες τις φορολογικές διοικήσεις που συνεργάζονται αφορούν:

α. Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

β. Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

γ. Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

Πηγή: kathimerini.gr