Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία εκφράζουν Ελληνες εξαγωγείς, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με παραγωγικές επενδύσεις στη γείτονα χώρα. Αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν κάποιες ορατές συνέπειες είτε στη λειτουργία των εταιρειών – εγκαταστάσεών τους στην Τουρκία, είτε στις εξαγωγές, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά μάλιστα καθώς το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις, στάση απολύτως δικαιολογημένη με βάση τα όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις πρακτικές με τις οποίες «απαντά» η κυβέρνηση Ερντογάν.
Η Τουρκία κάθε άλλο παρά αμελητέα θεωρείται για την ελληνική επιχειρηματικότητα και εν γένει για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 280 ελληνικές επιχειρήσεις, καθιστώντας την Ελλάδα (με βάση τα στοιχεία του 2014, όταν ακόμη δεν είχε πωληθεί η Finansbank από την Εθνική Τράπεζα) έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στη χώρα με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο την τελευταία 12ετία, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, 6,66 δισ. ευρώ. Εννοείται, ωστόσο, ότι μετά την αποεπένδυση της Εθνικής το νούμερο αυτό έχει μειωθεί σημαντικά.
Γενικότερα, πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας, στη βιομηχανία τροφίμων, στον τουρισμό, την κλωστοϋφαντουργία, τις κατασκευές, στον κλάδο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, στα είδη ένδυσης, στις υλικοτεχνικές υπηρεσίες, στη ναυτιλία και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Η Τουρκία, παρά τη ραγδαία υποχώρηση το 2015 της αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς τα εκεί, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία διαμορφώθηκαν το 2015 σε 1,71 δισ. ευρώ, έναντι 3,26 δισ. ευρώ το 2014, χρονιά κατά την οποία η Τουρκία αποτελούσε τον κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα (όπως και το 2013). Η μείωση αυτή οφείλεται στην κάμψη των εξαγωγών στα τρία κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, ήτοι πετρελαιοειδή, βαμβάκι και πλαστικά. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία διαμορφώθηκε σε 530,89 εκατ. ευρώ έναντι 797,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, καθώς συνεχίστηκε η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Το εάν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία –πέραν αυτών των πετρελαιοειδών– επηρεασθούν αρνητικά θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», και από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των οχτώ Τούρκων που έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου. Ακόμη και αν δεν διαταραχθούν οι εξαγωγικές διαδικασίες, η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία θεωρείται ως παράγοντας ανάσχεσης της τουρκικής οικονομίας –κάτι που φαίνεται ήδη στον τουρισμό– γεγονός που πιθανώς οδηγήσει και σε μείωση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα.Αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που αντιμετωπίζεται διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας.
Πηγή: kathimerini.gr