Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανησυχία για νέες πιέσεις στις τιμές των ακινήτων

07.10.2017


Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καταγράφεται σαφής σταθεροποίθηση των τιμών πώλησης νεόδμητων και μεταχειρισμένων κατοικιών σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Σε τροχιά σταθεροποίησης εισήλθαν οι τιμές των κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geaoxis, βάσει της οποίας η μέση πτώση δεν ξεπέρασε το 0,25%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλαιότερα διαμερίσματα. Μάλιστα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, η πτώση ήταν μόλις 0,15%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση αφορά την περιοχή του Αμαρουσίου με 0,52%, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, η μείωση είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών, δείγμα της σταθεροποίησης των αξιών στο σημερινό τους επίπεδο, έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια υποχώρησης. Η θετική αυτή εικόνα αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, η επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και η διατήρηση της πτωτικής τροχιάς της ανεργίας. Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική είναι η επίδραση, στη ζήτηση, της μεγάλης εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τις χαμηλές τιμές των παλιότερων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, έχει τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και έχει οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται και οι τιμές.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει στην «Κ», ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, η σταθεροποιητική πορεία των τιμών μόνο εγγυημένη δεν πρέπει να θεωρείται. «Σοβαρός απροσδιόριστος παράγοντας για το μελλοντικό επίπεδο των αξιών χαρακτηρίζεται και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τυχόν λανθασμένος χειρισμός του εν λόγω θέματος μπορεί να επιφέρει πλημμυρίδα διαμερισμάτων στα χέρια των τραπεζών και πιθανά και στα χέρια distress funds που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια σε χαμηλές αποτιμήσεις, με σκοπό να επαναπροωθήσουν ακίνητα στην αγορά σε υψηλότερες αξίες», τονίζει ο κ. Ξυλάς. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η αγορά τελεί ήδη υπό καθεστώς υπερπροσφοράς ακινήτων, καθώς υπολογίζεται ότι τα απούλητα διαμερίσματα ξεπερνούν τις 180.000 – 200.000 πανελλαδικά.

Η Geoaxis κατέγραψε την πορεία των τιμών σε Χολαργό, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Αμπελόκηπους και Περιστέρι, έχοντας επιλέξει τις παραπάνω περιοχές ως αντιπροσωπευτικές της αγοράς σε κάθε επιμέρους γεωγραφική ζώνη της Αττικής (ανατολικά, νότια, δυτικά, βόρεια και κεντρικά). Με βάση την εικόνα που προκύπτει, στα νεόδμητα διαμερίσματα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στον Χολαργό με 2.365 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,15% σε ετήσια βάση), ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Παλαιό Φάληρο με 1.965 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο και πτώση κατά 0,25% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων υποχώρησε κατά 0,3% σε 1.825 ευρώ/τ.μ., ενώ στους Αμπελόκηπους η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.625 ευρώ/τ.μ. (-0,15%). Αναφορικά με το Περιστέρι, όπου οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων είναι και οι χαμηλότερες με 1.380 ευρώ/τ.μ., η πτώση άγγιξε το 0,45% σε ετήσια βάση.

Οσον αφορά τα παλιότερα διαμερίσματα, ηλικίας 15 ετών και πάνω, η έρευνα της Geoaxis αναφέρει ότι στον Χολαργό οι τιμές των πωλούμενων ακινήτων κινούνται στο ύψος των 1.275 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο (-0,17%), στο Παλαιό Φάληρο σε 1.090 ευρώ/τ.μ. (-0,15%), στο Μαρούσι σε 1.050 ευρώ/τ.μ. (-0,5%), στους Αμπελόκηπους σε 900 ευρώ.τ.μ. (-0,3%) και στο Περιστέρι σε 855 ευρώ/τ.μ. (-0,2%).

Πηγή: kathimerini.gr